Egipt: cadrul natural şi turism

0
139

Egipt-09

Republica Arabă Egipt, sau, pe scurt, Egipt, sărbătoreşte ziua naţională la 23 iulie (reprezintă aniversarea revoluţiei din 1952).

Cadrul natural

Acoperind o suprafaţă de aproximativ 1.000.000 kmp, ţara este situată la răscrucea dintre Africa, Europa şi Asia, conform „Enciclopediei Universale Britannica” (2010). Egiptul se află în zona de contact a Africii şi Asiei, respectiv în extremitatea nord-estică a continentului african şi în vestul celui asiatic, arată şi „Enciclopedia statelor lumii” (2005). Are ca vecini Fâşia Gaza şi Israelul la est, Sudanul la sud şi Libia la vest. De asemenea, are largă ieşire la Marea Mediterană, la nord, şi la Marea Roşie, la est.

Capitala este la Cairo, important centru cultural al lumii arabe, cel mai mare oraş din Africa. Cairo este localizat în nord-estul statului, pe malul celui mai lung fluviu din lume, Nil. Cel de-al doilea oraş ca mărime este Alexandria. Alte oraşe mari sunt Giza, Shubra El-Kheima, Port Said, Suez, Al-Mahalla al-Kubra, Luxor, Mansoura, Tanta, Assiut, Assuan.

Egipt-02

Relieful Egiptului este dominat de fluviul Nil, care îl străbate pe o distanţă de 1.530 km (fără să primească vreun afluent), trecând prin Assuan şi Luxor, şi se varsă în Mediterana, la nord de Cairo, printr-o deltă imensă.

Un sector al vastului deşert Sahara, dezvoltat pe platouri din gresie şi calcar, ocupă cea mai mare parte a ţării. Aproape trei sferturi din suprafaţa Egiptului este acoperită de Deşertul Libian (As Sahra al Libiyah), ce se întinde la vest de Nil, un podiş puţin fragmentat, cu altitudini cuprinse între 200-500 m, care însă atinge 1800 m în Gilf el Kebir.

Egipt-03

Deşertul, una dintre cele mai aride regiuni ale ţări, este întrerupt de rare depresiuni, unde ies la iveală apele subterane ce constituie condiţia determinantă pentru existenţa unor oaze încântătoare precum Siwa, Bahariya, Farafra, Kharga, Dakhla sau Faiyum — o oază artificială (nu este alimentată de pânza freatică asemeni oazelor naturale, ci de apa Nilului de care se leagă prin Canalul lui Iosif sau Bahr Yussef, construit în timpuri străvechi).

Cel mai jos loc din Egipt, Depresiunea Qattara, la 133 m sub nivelul mării, este o regiune neospitalieră, cu lacuri extrem de sărate. La est de Nil se găseşte Deşertul Arabic (Es Sahra el Gharbiya), stâncos şi accidentat, care, spre vest, urcă în lanţul muntos al Mării Roşii (Itbay), o continuare a platourilor înalte etiopiene, care se desfăşoară paralel cu ţărmul mării cu acelaşi nume (ajunge la 2.187 m în Jabal Sha’ib el Banat).

Egipt-10

Dincolo de Canalul Suez, în nord-estul ţării, se află Peninsula Sinai (considerată parte a Asiei), cu aspect de podiş în zona de nord şi muntoasă în cea de sud. Aici se află Jabal Katrina, cu cei circa 2.640 m ai săi, cel mai înalt vârf din Egipt. Peninsula, un platou de formă triunghiulară, este legată în partea nord-vestică de Egiptul continental, la Golful Suez, şi este mărginită de Marea Mediterană la nord şi de Golful Aqaba spre est.

Egipt-11

Mediteraneană pe litoralul nordic şi în deltă, clima este tropical-deşertică în rest. În deşert, cicloanele stârnesc furtuni de nisip sau furtuni de praf, numite „khamsins”. Acestea apar cel mai frecvent în intervalul martie-iunie.

Vegetaţia, concentrată aproape exclusiv în valea şi Delta Nilului şi în oaze, include puţine specii de plante, în timp ce în deşert aceasta este absentă ori este redusă la doar câteva specii xerofite. Astfel, întâlnim arbuşti spinoşi, plante aromatice, lotus, bambus, precum şi salcâmi, curmali şi eucalipţi. Papirusul, cultivat în antichitate, se găseşte acum doar în grădinile botanice.

Egipt-01

Fauna este în general săracă, excepţie făcând Delta Nilului. Bivolii, cămilele, măgarii, oile şi caprele sunt cele mai răspândite animale domestice. Între animale sălbatice se numără hiene şi şacali, pisici sălbatice, manguste egiptene, mistreţi, gazele, fenecul (vulpea deşertului), ibexul, numeroase specii de rozătoare. Se găsesc, totodată, mai multe tipuri de şopârle, precum şi şerpi (vipera cu corn, cobra egipteană) şi crocodili. În regiunile de deşert, pot fi întâlniţi scorpioni. De asemenea, există numeroase specii de păsări şi o mare varietate de peşti.

Turism

5000 de ani de civilizaţie au contribuit la patrimoniul cultural al Egiptului. Istoria ţării este o succesiune de invazii, de perioade de glorie, de bătălii şi de victorii, se arată pe site-ul Autorităţii Egiptene de Turism.

Egipt-06

Egiptul Antic, cu nume ca Sneferu, Kheops, Khefren, Hatshepsut, Tutmes, Amenhotep (Amenophis), Nefertiti, Tutankhamon, Ramses sau Cleopatra, captivează, încântă, impresionează, inspiră.

Cultura, natura, istoria, obiectivele turistice, oamenii, stilul de viaţă, bucătăria locală fac dintr-o vacanţă în „Țara Faraonilor” o experienţă cu adevărat unică.

Egipt-05

Ceea ce găsim în Egiptul de astăzi este un contrast între perioadele sale istorice, de la Egiptul Antic la Imperiul Roman, de la dinastiile islamice şi până la Egiptul modern. În Cairo şi în cele mai multe oraşe importante întâlnim zgârie-nori, autostrăzi, hoteluri internaţionale, restaurante, reclame, îmbrăcăminte occidentală şi locală, monumente antice, moschei, biserici copte şi pieţe tradiţionale (souk). Toate acestea, îmbinate, alcătuiesc un mozaic aparte, care este Egiptul modern.

Egipt-13

Atracţiile sunt nenumărate: monumente colosale ce nu încetează să fascineze, piramide austere, temple ce îţi taie respiraţia, morminte acoperite de nisip, mumii, opere de artă surprinzătoare, deşerturi pline de lumină şi căldură, ape turcoaz, recife de corali, cel mai lung fluviu din lume – Nil, staţiuni de primă clasă.

Destinaţie turistică supremă în materie de vizitare a monumentelor, în Egipt se găsesc cele mai spectaculoase construcţii antice, de la misterioasele şi uimitoarele piramide din Gizeh, la templele din Abu Simbel, conform www.globi.ro, www.infotour.ro.

Între zonele sau obiectivele turistice se numără, potrivit „Enciclopedia statelor lumii” (2005), capitala Cairo şi împrejurimile Gizeh (Giza), Saqqara, Abusir, Dahshur, Heliopolis, Memphis, oaza Faiyum, cu numeroase temple, piramide, dintre care amintim „Marile Piramide” – cele ale lui Kheops („Marea Piramidă” — considerată una dintre Cele şapte minuni ale Lumii Antice, este cea mai veche dintre acestea şi totodată singura care a rezistat trecerii timpului), Khefren şi Mykerinos, piramida în trepte a lui Djoser; Marele Sfinx de la Gizeh — statuia gigantică întruchipând un leu cu cap de om, necropole, obeliscuri, vestigii romane, greceşti sau copte; palate, moschei şi muzee; zona Luxor-Karnak şi împrejurimile (Teba sau Theba, Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul lui Seti I), cu palate, vestite temple, necropole ale faraonilor din dinastiile 11-19 (aici, în 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon), Muzeul Mumificării din Luxor, Coloşii lui Memnon (statui uriaşe, din piatră, ce îl reprezintă pe faraonul Amenhotep al III-lea); zona Assuan-Abu Simbel, cu mari temple (Abu Simbel — cu masivele statui de piatră ale faraonului Ramses II şi ale soţiei sale, Nefertari), lacul de acumulare Nasser şi barajul de la Aswan; oraşul Alexandria (cu „Bibliotheca Alexandrina”) şi împrejurimile, unde se află vestigii romane, greceşti, copte (vestite catacombe), maure, plus moschei; staţiunile de pe ţărmul mediteranean (Marsa Matruh); oaze, precum Kharga sau Siwa, cu vestigii romane, temple; staţiunile de la Marea Roşie — Hurghada, pe ţărmul african, Dahab, Nuweiba, Sharm el-Sheikh, pe ţărmul asiatic al Penisulei Sinai (un alt obiectiv important din peninsulă este Muntele Sinai, unde se găseşte Mănăstirea Sf. Ecaterina, una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine din lume).

Egipt-08

În Cairo, oraş vibrant, incitant, exotic, fascinant şi primitor, există numeroase cinematografe, teatre şi malluri moderne, notează site-ul http://fr.egypt.travel/. Totodată, există mai mult de 75 de hoteluri de 4 şi 5 stele, în care turiştii sunt trataţi regeşte. În centrul oraşului, în piaţa Tahrir, se află Muzeul de Egiptologie, unul din cele mai importante obiective, unde pot fi văzute comorile lui Tutankhamon, mumii, sarcofage, obiecte de artă antice.

Egipt-12

Alte atracţii sunt Sinagoga Ben Ezra, biserici, precum Biserica Suspendată, închinată Maicii Domnului (cunoscută sub denumirea locală de „Muallaqah”) sau Biserica Sf. Gheorghe, Moscheea de Alabastru (sau Moscheea lui Muhammad Ali) şi Moscheea lui Ibn Tulun, renumita Universitate Al Azhar, considerată cea mai veche din lumea islamică, Giza Zoo — una dintre cele mai frumoase şi mai vechi grădini zoologice din lume.

Egipt-04

O vizită la Cairo nu ar fi completă fără o oprire în pitorescul bazar Khan Al-Khalili — un labirint încântător de străduţe aglomerate, zgomotoase, pline de culoare, un loc fermecător, ca din poveşti, unde mirosul mirodeniilor de învăluie şi te îmbie, unde poţi găsi de la săpun şi condimente, până la aur şi pietre semipreţioase, cămile de jucărie şi piramide de alabastru, unde totul se negociază şi unde, în cazul în care un negustor nu are ceea ce cauţi, va fi fericit să găsească în altă parte obiectul pe care îl doreşti.

Egipt-14

Dintre numeroasele obiective pe care Egiptul le deţine, Teba şi necropolele sale, Centrul istoric din Cairo, emblematicele piramide din Gizeh şi oraşul antic Memphis, vestigiile paleocreştine de la Abu Mena, monumentele de la Abu Simbel şi Philae, Mănăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai şi Wadi Al-Hitan („Valea Balenelor”) aparţin, astăzi, Patrimoniului Mondial UNESCO.

Posibilităţile de relaxare sunt aproape nelimitate. Scufundări şi snorkeling printre recifele de corali, croaziere şi plimbări cu feluca pe Nil, călătorii prin deşert cu jeepul sau pe spatele unei cămile, sunt doar câteva dintre activităţile distractive de care turiştii pot profita.

Egipt-07

Plin de magie şi mister, cu atracţii unice, cu nenumărate lucruri de văzut şi de făcut, cu un climat excelent, cu o bucătărie delicioasă şi sănătoasă şi oportunităţi infinite de shopping, Egiptul este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice ale lumii, conform globi.ro. Aşadar, o vacanţă în Egipt nu poate fi decât o experienţă de neuitat. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Experience Egypt , Video: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.