Eddie Murphy, un „clovn” înnăscut

Eddie Murphy-01

Actorul de comedie Edward Regan (Eddie) Murphy s-a născut la 3 aprilie 1961, în Brooklyn (New York), Statele Unite ale Americii, ca fiu de poliţist.

Eddie Murphy se află pe locul al doilea în clasamentul actorilor cu cele mai mari încasări din istorie şi pe locul zece în topul celor mai mari comici din toate timpurile.

Crescut în clasa mijlocie din cartierul Hempstead, Eddie Murphy a fost nevoit să facă faţă divorţului părinţilor săi, când avea doar trei ani. Cinci ani mai târziu, tatăl său a murit, iar mama sa a intrat în spital pentru o perioadă îndelungată.

Fiind un „clovn” înnăscut, în anii de liceu petrecuţi la „Roosevelt, Junior-Senior High School”, a fost votat drept cel mai popular elev. Când avea 19 ani, în 1980, a fost angajat ca actor de rezervă într-o comedie difuzată de canalul american de televiziune NBC, „Saturday Night Live”. De atunci a continuat să aibă o carieră plină de succes prin apariţiile sale pe marele ecran, ca discipol al marelui comediant Richard Pryor.

Potrivit www.biography.com, Eddie Murphy şi-a făcut debutul cinematografic în „48 de ore” (1982), alături de Nick Nolte. A avut în continuare succes de box-office cu „Trading Places”, în acelaşi an, 1983, în care albumul său de comedie stand-up „Eddie Murphy — Comediant” a câştigat un premiu Grammy. În 1984, joacă în „Beverly Hills Cop” (1984), unul dintre cele mai celebre filme ale deceniului, cu încasări de peste cinci milioane USD în prima săptămână.

Un punct culminant al carierei sale în această perioadă a fost comedia romantică „Venind în America” (1988), unde a jucat alături de Arsenio Hall. Atât Murphy, cât şi Hall au putut demonstra latura lor comică prin versatilitatea de a juca mai multe personaje în film, care s-a dovedit a fi o lovitură de box-office, înregistrând încasări de peste 128 de milioane USD în Statele Unite.

În 1998 intră în pielea lui „Dr. Dolittle”, iar cu un an înainte, în 1987, joacă în „Beverly Hills Cop II”, a cărei a treia serie apare în 1994.

Mai târziu, Murphy realizează Nutty Professor II (2000) şi „Dr. Dolittle 2” (2001). În acelaşi an, avea să-şi folosească vocea într-un film animat, respectiv măgarul din filmul „Shrek”.

A cunoscut o revenire artistică în 2007, obţinând un Glob de Aur pentru rol secundar graţie „Dreamgirls”, înainte de a fi nominalizat la Oscar în acelaşi an. Filmul, nominalizat la opt premii Oscar, are la bază scenariul unui muzical jucat pe Broadway în anii ’80, distins cu un premiu Tony. El ilustrează evoluţia unui grup feminin de muzică soul din anii ’60, povestea fiind inspirată din viaţa celebrei cântăreţe Diana Ross, în special din perioada în care aceasta a activat în trupa The Supremes. Distribuţia filmului este plină de nume sonore: Jamie Foxx, Beyonce Knowles, Eddie Murphy şi Danny Glover. Murphy joacă rolul legendarului James „Thunder” Early, un adevărat star în lumea muzicii soul de la acea vreme.

Eddie Murphy-02

Din filmografia celebrului comediant merită amintite: „Best Defense” (1984), „The Golden Child” (1986), „Eddie Murphy — Raw” (1987), „The Distinguished Gentleman” (1992), „Beverly Hills Cop 3” (1994), „Vampire in Brooklyn” (1995), „Metro” (1996), „Holy Man” (1998), „Daddy Day Care” (2003), „The Haunted Mansion” (2003), „Far Far Away Idol” (2004), „Meet Dave” (2008), „Imagine That” (2009), „Shrek Forever After” (2010), „Tower Heist” (2011) şi „A Thousand Words” (2012).

A regizat, produs şi realizat şi scenarii pentru diverse pelicule între care se numără: „Harlem Nights” (1989), „The Adventures of Pluto Nash” (2002), „Life” (1999).

Vocea lui Eddie Murphy din „Shrek” a câştigat „Annie Awards” în 2001 pentru „Realizări deosebite individuale pentru o voce în interpretare masculină într-un film de animaţie de producţie” şi a fost nominalizat în 2002 la Premiile BAFTA, „Black Reel Awards” şi la „Saturn Awards” pentru cel mai bun actor în rol secundar. Cu „Dreamgirls” a obţinut, însă, cele mai multe nominalizări şi premii. Astfel, Eddie Murphy a fost nominalizat la Premiile Oscar („Academy Award”) în 2007 pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul „James ‘Thunder’ Early”, la „Black Reel Awards”, în acelaşi an, la „Chicago Film Critics Association Awards”, la „NAACP Image Awards” şi la „Screen Actors Guild Awards” (distribuţie într-un film artistic), toate în acelaşi an. Cu acelaşi film, a câştigat, însă, „Broadcast Film Critics Association Awards” la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Central Ohio Film Critics Association”, „Golden Globe Awards” şi „Screen Actors Guild Awards”, toate la aceeaşi categorie.

Cu „The Nutty Professor” a obţinut în 1997 „Saturn Awards” la categoria cel mai bun actor.

De-a lungul carierei, a înregistrat mai multe melodii, dintre care merită amintite: „Boogie in Your Butt/No More Tears” (1982), „Party All the Time” (1985) — locul 2 în SUA, locul 87 în Marea Britanie, „How Could It Be” (cu Crystal Blake, tot în 1985), „Put Your Mouth on Me” (1989) — locul 27 în SUA, „I Was a King” — locul 64 în Marea Britanie, „Whatzupwitu” (cu Michael Jackson) şi „Desdemona”, toate în 1993.

În 2015, a primit „Premiul Mark Twain pentru umor”. „Sunt profund onorat că voi primi această recunoaştere din partea Kennedy Center şi mă alătur unei liste distinse de laureaţi ai acestui premiu”, declara Eddie Murphy cu acel prilej, făcând referire la Richard Pryor, George Carlin, Jay Leno şi Carol Burnett, care au primit şi ei premiul respectiv.

A fost distins cu o stea pe „Hollywood Walk of Fame” la 26 iunie 1996.

Are cinci copii cu fosta lui soţie, Nicole Mitchell, câte un fiu cu fostele iubite Paulette McNeely şi Tamara Hood, dar şi un fiică a cărui mamă este Melanie Brown, fosta componentă a trupei Spice Girls. Actorul mai aşteaptă un copil de la modelul Paige Butcher. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Eddie Murphy, Video: youtube.com)