Dublin – „oraş global de tip Alpha”

Dublin-01

În fiecare an, la 17 martie, de Ziua Sfântului Patrick, Irlanda sărbătoreşte Ziua Naţională. Sf. Patrick, cel mai iubit şi cel mai cunoscut sfânt al Irlandei, este patronul spiritual al acestei ţări, fiind cel care a creştinat întreaga zonă.

Este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi, care, de altfel, este şi simbolul naţional al Irlandei. Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea.

În 1903, Ziua Sf. Patrick a devenit sărbătoare naţională, iar începând cu anii ’90 a fost organizat şi Festivalul Sf. Patrick, cu cele mai spectaculoase parade şi petreceri, în primul rând, pe străzile Dublinului, precum şi pe bulevardele din New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Sydney. În ultimii ani, astfel de manifestări au fost organizate şi la Bucureşti.

Dublin (Baile Átha Cliath în irlandeză) este capitala şi cel mai mare oraş al Irlandei, cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori şi cu peste 1,1 milioane în zona metropolitană. Dublin este situat în ţinutul Leinster de pe coasta estică a Irlandei, la gurile râului Liffey. Fondat ca o aşezare vikingă, regatul Dublin a devenit principalul oraş al Irlandei după invazia normandă. Oraşul s-a dezvoltat rapid începând cu secolul al XVII-lea. A fost, pentru o perioadă scurtă, cel de-al doilea oraş al Imperiului Britanic, înainte de Actul de Uniune de la 1800.

Capitala irlandeză ocupă locul 30 între oraşele lumii, fiind descrisă ca un „oraş global de tip Alpha”, în cadrul listei realizate de Reţeaua de Cercetare a Oraşelor lumii şi a procesului de globalizare (Globalization and World Cities Research Network – GaWC).

 Dublinul este un oraş aerisit, verde şi dezvoltat pe orizontală, fără clădiri mai înalte de două-trei niveluri. Capitala Irlandei a fost şi va rămâne o mare atracţie pentru turiştii din toate colţurile lumii, fiind un oraş vibrant, cu numeroase monumente istorice, cu o arhitectură ce îmbină stilul medieval, georgian şi contemporan. Este, totodată, un important centru contemporan al educaţiei, artelor, administraţiei, economiei şi industriei.

SONY DSC

Muzeul Irlandez de Artă Modernă a fost deschis spre vizitare pentru prima dată în 1991 şi este principala instituţie de artă modernă şi contemporană din Irlanda. Are, în prezent, o colecţie de aproximativ 2.000 de piese. Situat pe strada Kildare, Muzeul Naţional al Irlandei impresionează, la exterior, prin clădirea sa extrem de frumoasă, iar la interior, prin detalii arhitecturale: coloane de marmură, podele de mozaic şi balustrade cu ornamente. A fost deschis în 1890 şi de atunci şi-a mărit continuu colecţiile de arme, unelte de bronz şi bijuterii din aur.

Atracţia Bibliotecii Naţionale din Dublin este sala de lectură cu dom. Biblioteca deţine şi un muzeu heraldic, dar cel mai interesant pentru turişti este biroul genealogic, unde personalul îi ajută pe aceştia să-şi identifice rădăcinile irlandeze.

Muzeul Scriitorilor din Dublin celebrează notorietatea scriitorilor irlandezi, precum Samuel Beckett, James Joyce şi Oscar Wilde, prin expoziţii de manuscrise, jurnale, scrisori şi prime ediţii de cărţi.

Dublin-02

Sediul muzeului este o casă construită în secolul al XVIII-lea şi include o sală de desen plină de picturi de o frumuseţe rară. Printre cărţile extrem de valoroase care sunt expuse în acest muzeu se află prima ediţie, apărută în 1897, a cărţii „Dracula” scrisă de Bram Stoker şi ediţia din 1804 a „Călătoriilor lui Gulliver” scrisă de Jonathan Swift.

Fondat, în 1592, de regina Elizabeta I, Colegiul Trinity din Dublin este cea mai veche universitate din Irlanda, iar printre studenţii săi s-au aflat Jonathan Swift, Samuel Beckett şi Oscar Wilde. Acest complex din secolul al XVI-lea găzduieşte multe clădiri impozante, dar şi campusul Universităţii.

Cea mai mare biserică din Irlanda este Catedrala Sfântului Patrick din Dublin, ridicată pe locul, unde se crede că sfântul şi-a creştinat adepţii şi datează din secolul al XII-lea. Jonathan Swift, autorul „Călătoriilor lui Gulliver”, a slujit drept diacon între 1713 – 1745. Vizitatorii pot vedea, aici, mormântul şi pupitrul său.

La doar 3 kilometri spre vest de centrul oraşului, Parcul Phoenix oferă multă linişte. Este considerat cel mai mare parc urban din Europa, cu grădini amenajate splendid, lacuri ornamentale şi pajişti uriaşe. În cadrul parcului se află reşedinţa preşedintelui Irlandei, dar şi Grădina Zoologică, de asemenea, una dintre cele mai vizitate obiective turistice.

castel-Dublin

Castelul Dublin a fost fondat, în 1204, cu rol de fortăreaţă. După numeroase reconstrucţii, singura parte originală, care a rămas, este turnul Norman. Apartamentele statale au fost adăugate în secolul al XVIII-lea şi sunt, şi astăzi, folosite pentru ocazii deosebite.

Oraşul, în cea mai mare parte a sa, îşi are rădăcinile pe terenurile întinse ale Castelului Howth, construit în 1564, însă schimbat foarte mult de-a lungul anilor, cel mai recent în 1910, când Sir Edwin Lutyens i-a conferit un aspect modernist. Pe domenii se află ruinele Castelului Corr, din secolul al XVI-lea, şi un dolmen (criptă realizată din pietre verticale acoperită cu o altă piatră orizontală), cunoscut ca Mormântul lui Aideen.

Grădinile castelului merită să fie vizitate, fiind celebre pentru rododendronii săi, care înfloresc în mai şi iunie, azalee şi un labirint din stejari înalţi plantaţi în 1710. Tot aici, se găsesc şi ruinele Bisericii St. Mary, fondată, în 1042, de către regele viking Sitric. Unele părţi din ruine datează din acea vreme, dar majoritatea sunt din secolele al XV-lea şi al XVI-lea.

O adăugare mult mai recentă este Muzeul Transportului Naţional, care are o gamă largă de exponate, inclusiv autobuze cu două platforme, o dubiţă de brutărie, motoare cu ardere şi tramvaie. Între acestea, se remarcă un exemplar din tramvaiul electric Howth, care a funcţionat din 1901 până în 1959.

Numeroase pub-uri tradiţionale se găsesc în cartierul Temple Bar, unde se poate savura mâncare tipic irlandeză şi asculta muzică populară tradiţională. Poarta St. James din inima Dublin-ului este locul unde Arthur Guinness a pus pe picioare afacerea cu bere, în 1759. Depozitul Guinness, un atrium de sticlă, ce are forma unei halbe de bere, dezvăluie turiştilor, la fiecare etaj, trecutul, prezentul şi viitorul celei mai faimoase beri din lume. (Text: Agerpres, Foto: watersidehousehotel.ie, galegosnomundo.es, commons.wikimedia.org, profissaoviajante.com, Video: youtube.com)