Două medalii de aur pentru inventatorul Corneliu Birtok Băneasă

inventii-Corneliu Birtok-Baneasa-01

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru invenţiile sale din domeniul auto, a câştigat două medalii de aur şi a primit două diplome de excelenţă la actuala ediţie a Salonului internaţional de inventică Pro Invent, care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 25-27 martie Juriul salonului a acordat inventatorului din Deva două medalii de aur pentru două filtre de aer ce permit reducerea consumului de carburanţi la autovehicule, unul dintre dispozitivele denumite „filtru supraaspirant inversat”, fiind aplicat pe mai multe ambulanţe ale SMURD-Salvital Hunedoara.

Inventatorul a mai primit o diplomă de excelenţă din partea Academiei de Ştiinţe Tehnice din România pentru contribuţia avută la dezvoltarea activităţii de inventică din România. De asemenea, Centrul de Cercetare „Nanomateriale pentru Microsisteme Mecanice” de la Universitatea Valahia-Târgovişte i-a acordat inginerului auto o diplomă de excelenţă pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului aplicat pe camioanele Asociaţiei Române pentru Transport Rutier Internaţional (ARTRI) şi pe autobuzele unei societăţi de transport public din Alba Iulia.

inventii-Corneliu Birtok-Baneasa-02

„A fost pentru prima oară când am avut onoarea să primesc o diplomă din partea Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Este o recunoaştere a muncii pe care am depus-o încă de pe vremea în care era student. De altfel, Salonul Pro Invent, organizat în cadrul Universităţii din Cluj-Napoca, mi-a oferit prilejul de a mă întâlni cu foarte mulţi studenţi, viitori ingineri. Le-am putut prezenta invenţiile mele şi am vorbit aceeaşi limbă: pasiunea pentru inginerie”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Potrivit inventatorului, sistemul dinamic de transfer al aerului permite o reducere cu 5-7% a consumului de carburant, invenţia fiind premiată şi anul trecut cu medalie de aur la Salonul internaţional de inventică de la Geneva. În ceea ce priveşte filtrul supraaspirant inversat, acesta duce la o economie de combustibil de peste 10%, dispozitivul aflându-se acum în stadiul omologării internaţionale cu o variantă optimizată.

Salonul internaţional al cercetării, inovării şi inventicii Pro Invent Cluj-Napoca a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Ediţia din acest an a reunit 60 de universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/corneliu.birtokbaneasa)