Doi laureaţi Nobel la o conferinţă internaţională organizată de studenţii clujeni

Tim-Hunt

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie vor participa la o conferinţă internaţională care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 6 – 8 noiembrie 2015, organizată de Organizaţia Studenţilor pentru Natură Cluj-Napoca în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Potrivit organizatorilor, aceasta ar putea fi prima conferinţă internaţională din România organizată de studenţi, care beneficiază de prezenţa a doi laureaţi Nobel: sir Tim Hunt, de la London Research Institute, laureat în anul 2001 şi prof. Harald zur Hausen, de la German Cancer Research Center, Heidelberg, laureat în anul 2008.

Tim Hunt a primit premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, alături de alţi doi cercetători, pentru studii asupra unei proteine care reglează ciclul de viaţă al celulelor. La rândul său, Harald zur Hausen a primit premiul Nobel pentru descoperirea faptului că virusurile papilomului uman cauzează cancer cervical.

Conferinţa se numeşte „Biologia Moleculară – Aspecte Curente şi Perspective de Viitor”, iar scopul său este acela de a genera o discuţie ştiinţifică la cel mai înalt nivel, care să fie în acelaşi timp extrem de accesibilă studenţilor.

Nu vrem să fie o conferinţă la care să vină o sută de oameni şi la care să se facă prezentări peste prezentări. Noi am vrut ceva mai special. De exemplu, cei doi laureaţi să prezinte fiecare cum a ajuns la descoperirea pentru care a fost premiat, să vorbească despre care sunt cele mai noi tendinţe în domeniile lor. Vor mai fi şi o serie de alţi invitaţi, din ţară şi din afară, dar nu mai mulţi de 15. Vrem ca prin această conferinţă să deschidem orizonturi noi, să punem laolaltă specialişti din domeniu şi studenţi, care să poată sta de vorbă, să poată face schimb de idei„, a explicat Adorjan Cristea, iniţiatorul acestui eveniment.

El a povestit că ideea acestei conferinţe i-a venit în urmă cu mai mult de un an, în timp ce urmărea decernarea premiilor Nobel din 2013, iar de atunci a lucrat, împreună cu colega sa Octavia Roman, la organizarea acestei conferinţe şi la stabilirea contactelor cu laureaţii. Echipa lor a contactat peste 30 de laureaţi ai premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie.

Harald-hausen

„Am făcut o listă cu acei laureaţi care sunt încă activi, care publică şi ţin conferinţe şi care încă mai vor să călătorească. Am primit foarte multe refuzuri, dar în decembrie 2014 am primit prima confirmare, iar în ianuarie 2015 pe cea de a doua. Am fost extrem de fericiţi. Cei doi cercetători au considerat extrem de interesant demersul nostru şi au spus că doresc să participe, mai ales că va fi o bună ocazie să viziteze România”, a spus Adorjan.

Pentru organizarea conferinţei este nevoie de o sumă de aproximativ 20.000 de euro, dintre care o parte va fi asigurată de UBB, dar va fi nevoie şi de implicarea comunităţii locale din Cluj-Napoca. Una din modalităţile de popularizare a acestui proiect este postarea sa pe platforma de crowdfunding a UBB (prima universitate românească care şi-a creat o asemenea platformă, în 2014).

Pe parcursul celor trei zile vor fi sesiuni plenare, discuţii, dezbateri şi mese rotunde pe diferite teme ştiinţifice. Realizarea primei conferinţe ştiinţifice internaţionale organizate de către studenţi, în cel mai important centru universitar din Transilvania, beneficiază şi de contextul favorabil al Capitalei Europene a Tineretului, titlu pe care Cluj-Napoca îl deţine anul acesta. (Text: Agerpres, Foto: mynewsdesk.com, snipview.com)