Diamantele de Maramureş sunt tot mai rare

diamante-maramures-01

Diamantele de Maramureş, care sunt în realitate nişte cristale de cuarţ perfect faţetate, cu o strălucire asemănătoare diamantului şlefuit, sunt din ce în ce mai greu de găsit, a declarat vineri, 27 martie 2015, inginerul geolog Emil Şpiac.

El a prezentat în cadrul Expoziţiei Mineralia de la Târgu Mureş câteva mostre de diamant de Maramureş, găsite la Bocicoiu Mare, localitate renumită pentru această bogăţie pe vremea Imperiului Habsburgic.

Diamantele de Maramureş sunt nişte cristale de cuarţ perfect faţetate, cu o strălucire ca a diamantului şlefuit. Ele au fost descrise în geologie pentru prima oară în lume ca diamante Herkimer. Ele apar şi în altă parte, Bristol, Mirabeau, Kerch şi Maramureş. Diamantele de Maramureş se găsesc la Bocicoiu Mare şi în timpul Imperiului Habsburgic erau adunate după ploaie de către locuitori, trimise la Viena, iar împăratul le dădea oamenilor surplus la păşunat şi la pădure. Din ele se încrustau mânerele de la săbii, se făceau broşe, deci erau folosite în tehnica de metal şi orfevrărie”, a spus Emil Şpiac.

Acesta a precizat că la Ojdula, în judeţul Covasna, se mai găsesc astfel de diamante, de dimensiuni ceva mai mari, însă mult mai rare, în acelaşi tip de roci.

diamante-maramures-02

„Ele au fost folosite în jurul anului 1900 ca lagăre în ceasornicărie. Ceasornicarii le cumpărau în Braşov şi le foloseau. Acum se găsesc foarte greu. La Bocicoiu Mare pe nişte drumuri făcute de capre, care urcă pe acolo, după ploaie ele mai pot fi culese. Strălucesc, dar găsiţi două-trei bucăţi”, a spus inginerul geolog.

La Expoziţia Mineralia de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, printre alte exponate remarcabile prezentate de Emil Şpiac au fost şi bijuteriile din coral roşu natural.

„Mai deosebit ar fi coralul roşu natural a cărui exploatare este interzisă de 20 de ani, dar unii pasionaţi au reuşit să obţină în laborator coralul acesta. După o muncă de 30 de ani a unui profesor din Spania, am reuşit să cumpăr de la el coral produs în laborator şi acesta ar fi o noutate. Este natural, dar în condiţii de mare. Brut era la gram, ceva în jur de 1 euro gramul, deci este scump, e ceva ce nu găseşti în altă parte, ci găseşti un produs vopsit, cu numele de coral”, a precizat Emil Şpiac.

Coordonatorul expoziţiei Mineralia, Andrei Gorduza, a precizat că la fiecare ediţie se doreşte crearea unei feerii minerale, prin expunerea unor produse interesante, unele deosebit de valoroase, până la cele care se regăsesc destul de rar în natură.

„Încercăm să facem o feerie minerală, de la structuri cu totul deosebite, ajungând la culori care se întâlnesc rar în natură şi în piatră, cum ar fi un albastru de Lapis Lazuli, care este şi tema expoziţiei, un verde Malachit, o culoare aurie a rutilului din cuarţ, toată gama încercăm să o aducem. Pentru această ediţie, bijuteria cea mai remarcabilă este o bijuterie de obsidian maro (în general are culoare neagră dar foarte rară, poate să apară şi culoarea maro) şi o considerăm cea mai interesantă bijuterie din această ediţie. Piatra se găseşte în Aia, cumpărată în stare brută, se duce la şlefuit după care apelăm la bijutier ca să o monteze”, a precizat Andrei Gorduza. (Text si foto: Agerpres)