Terenul abrupt dintre Ramallah şi Ierusalim este „regatul” conopidei, o legumă simplă pe care palestinienii o folosesc pentru numeroase preparate delicioase. În această perioadă, ea se găseşte din belşug în Cisiordania, unde cultivatori mândri de producţia lor vând buchete de conopidă galbenă proaspătă pe marginea drumurilor, scrie The Economist. Nu este vorba de conopida albă care atunci când este fiartă seamănă cu un creier şi emană un puternic miros gazos de cantină ieftină, ci de zahara baladi, o veche plantă locală care are nevoie de un an întreg să crească, cu sezon de recoltă în lunile de început ale anului, explica revista britanică.
Planta are o nuanţă superbă de muştar, gustul este bine echilibrat, dulce şi natural, iar textura irezistibil de cremoasă, calităţi care o fac deosebit de căutată, generând o adevărată „nebunie a conopidei” în scurta perioadă în care aceasta înfloreşte.
Delicatesa a stat chiar la baza unei renaşteri gastronomice graţie unor chefi de succes din Ramallah, dintre care mulţi s-au instruit în străinătate, şi a inspirat o recoltă bogată de cărţi recente care evidenţiază bucătăria locală, comentează The Economist.
Conopida a fost menţionată de botanişti arabi de peste un mileniu. Este ingredientul esenţial în maqluba, o bijuterie a bucătăriei palestiniene, în care florile prăjite sunt gătite cu pui sau miel (şi uneori vinete), într-o oală mare de orez condimentat, preparatul fiind răsturnat din vas înainte de servire.
În traducere, baladi zahara înseamnă floare sălbatică şi este complet dezvoltată de obicei în luna februarie. Cultivatorii de legume comerciale încearcă uneori să realizeze două recolte pe an. Dar tradiţionaliştii vor insista întotdeauna pe varianta clasică naturală de zahara baladi.
Tradiţia locală atribuie proprietăţi uimitoare acestei plante. Se spune că vindecă orice, de la boli respiratorii la dureri post-natale. În sate, conopida este combinată în mod artistic cu ceapă şi condimente şi înfăşurată în aluat, care este apoi prăjit, rezultând o gustare deosebit de apetisantă.
Palestinienii din Ierusalim aşteaptă cu nerăbdare până iarna pentru a face mtafayeh – un preparat deosebit de gustos din miel şi zahara baladi, cu iaurt de capră, tahini (pastă din seminţe de susan), lămâie şi usturoi proaspăt mărunţit. (Text: Agerpres, Foto: lh3.googleusercontent.com, Alamy)