Decana de vârstă a omenirii a împlinit 117 ani

misao-okawa

Decana de vârstă a omenirii, japoneza Misao Okawa, a împlinit joi 117 ani, arhipelagul nipon fiind cunoscut pentru longevitatea locuitorilor săi.

Femeia, care s-a născut în 5 martie 1898 într-o familie de negustori de kimonouri din Osaka, s-a sărbătorit cu o zi mai devreme, pozând pentru fotografi îmbrăcată într-un kimono roz şi o floare de aceeaşi culoare în păr.

Mamă a trei copii, bunică a patru nepoţi şi străbunică cu şase strănepoţi, Misao Okawa a fost înconjurată de familie, printre care fiul ei cel mare, în vârstă de 92 de ani, şi cel mai mic membru, de doi ani.

A primit şi vizita primarului oraşului, care i-a adus un buchet de flori asortat cu ţinuta sărbătoritei. Femeia este într-o „formă bună”, în pofida vârstei avansate, spune un salariat al casei de bătrâni din Osaka care o găzduieşte.

Misao Okawa-02

Cel mai bătrân bărbat din lume este tot un japonez, însă el are „doar” 112 ani. Născut în 5 februarie 1903, el a fost desemnat oficial decanul de vârstă al bărbaţilor de pe glob vara trecută.

Speranţa de viaţă a bărbaţilor niponi a depăşit prima oară în 2013 pragul de 80 de ani (80,21 ani), în timp ce japonezele deţin recordul mondial de longevitate (86,61 ani). Circa un sfert din populaţia Japoniei are peste 65 de ani, proporţie care ar urma să crească la 40% în 2060.

În septembrie 2014, în Japonia existau 59.000 de persoane centenare, potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Sănătăţii, dintre care 87% erau femei. (Text: Agerpres, Foto: npr.org, static3.nydailynews.com)