De la tăbliţă la tabletă

Muzeul-Ioan-Sima-01

Tăbliţe pe care scriau altădată elevii, vechi rechizite, cataloage, dar şi o reproducere a unei săli de clasă şi a unui laborator sunt expuse în cadrul unei inedite expoziţii vernisate joi, 7 aprilie, de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

Având ca temă „Școala de altădată — De la tăbliţă la tabletă, de la cercetaşi la pionieri”, expoziţia prezintă prin obiecte recuperate de la şcolile din Sălaj un istoric al învăţământului din judeţul menţionat, pe două paliere.

Muzeul-Ioan-Sima-03

Făcând o paralelă şi văzând asemănarea dintre tăbliţe şi tablete, ne-a venit ideea organizării unei astfel de expoziţii. Asemănarea este foarte mare şi se tot discută în ultimul timp că veţi avea şi la clase tablete, pentru a lucra pe ele, aşa cum se lucra în trecut pe tăbliţe. De aici am pornit şi am organizat expoziţia pe două paliere. Pe de o parte, scopul a fost acela de a evoca istoria învăţământului sălăjean, de la tăbliţă până în zilele noastre, a mijloacelor de învăţământ, manualele folosite, revistele care au apărut — şi existau în Sălaj reviste precum „Şcoala Noastră”, a problemelor cu care se confrunta în perioada respectivă (…). Un al doilea palier este cel al organizaţiilor care au fost, pornind de la cercetaşi, o organizaţie care are ca scop educarea fizică şi morală a tineretului, (…) străjeria şi, după Al Doilea Război Mondial, organizaţia de pionieri”, a declarat la vernisajul expoziţiei, istoricul Marin Pop.

Muzeul-Ioan-Sima-02

Unul din principalele puncte atracţie ale expoziţiei l-a constituit, pentru elevii prezenţi la eveniment, reproducerea unei săli de clasă cu catedră şi bănci de lemn şi tablă neagră, tot din lemn. Alături de sala de clasă, muzeografii au amenajat un laborator cu tot instrumentarul întâlnit în trecut într-o asemenea încăpere şcolară.

„Astăzi am ales pentru această expoziţie o temă cu care ne confruntăm toţi. Toţi, într-o oarecare măsură şi pentru un anumit timp trecem prin şcoală, ne dedicăm timpul învăţării, formării şi, sigur, poate mai mult ca niciodată, şcoala face astăzi obiectul unor dezbateri intense. Este dorinţa noastră de a prezenta ce se însemna şcoala altădată şi în ce măsură făceam şcoală în alte perioade de timp, sigur, cu predilecţie expoziţia se referă la perioada regimului comunist”, a subliniat Corina Bejinariu, directorul Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. (Text si foto: Agerpres)