Dan Iordăchescu: „cea mai bună voce de bariton din lume”

Dan Iordachescu-01

Baritonul Dan Iordăchescu s-a născut la 2 iunie 1930, la Vânju Mare, judeţul Mehedinţi. Mama sa, Sevastia, a fost învăţătoare şi cântăreaţă de muzică populară tradiţională la Iaşi, iar tatăl, George, a fost profesor de fizică la Iaşi.

A urmat Facultatea de Teatru din Iaşi (1948-1949), apoi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952-1956), fiind îndrumat de nume mari ale pedagogiei de canto româneşti: Constantin Stroescu, Petre Ştefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu.

Şi-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) şi la Roma (1960). Ulterior, şi-a desfăşurat activitatea la Ansamblul C.C.S. şi la Ansamblul S.P.C. (Sfatul Popular al Capitalei), unde a înfiinţat personal stagiunea de spectacole şi concerte de operă. A continuat apoi ca prim-solist al Operei Române din Bucureşti (1956 – 1988). Printre rolurile care l-au consacrat la Opera Naţională Bucureşti se numără: „Don  Giovanni” din opera cu acelaşi nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, Renato din „Bal mascat” de acelaşi compozitor, Malatesta din „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.

Între 1978 – 1988 a fost şi prim-solist al Filarmonicii de Stat „George Enescu”. Din 1979 a susţinut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani şi jumătate la Istanbul) şi România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din Bucureşti. Din 1993 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Compozitorilor din România. A cântat, pe parcursul prodigioasei sale cariere, pentru milioane de oameni, nu doar prin intermediul radioului şi al numeroaselor sale înregistrări, dar şi live, străbătând ţara, dar şi lumea.

În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de oraşe, 61 de capitale şi 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani şi mulţi alţi mari artişti, stându-le alături cu strălucire, prin inteligenţa interpretativă, talent şi pasiune.

Dan Iordachescu-02

A fost numit de presa internaţională „cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) şi „cel mai mare cântăreţ mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane şi sud-est asiatice. A fost preşedinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen – Bratislava 1993-1999, preşedinte al Concursului Internaţional Maria Callas – Salonic – martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaţionale.

A câştigat 13 premii (10 mari premii) în competiţii internaţionale şi naţionale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu este singurul cântăreţ de operă şi concert din lume care a câştigat trei mari premii internaţionale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, şi Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariţia marelui compozitor.

Aşadar, într-un interval de doar trei luni, a câştigat trei mari premii care nu au mai fost decernate niciunui alt artist. Este Artist Emerit al României (1963). Distins cu Meritul Cultural clasa a doua (1964), Meritul Cultural clasa întâi (1968), Ordinul „Steaua de Aur a României” în rang de Comandor (2000) şi multe alte distincţii.

Dan Iordăchescu s-a numărat, alături de Radu Beligan, Gheorghe Zamfir, printre laureaţii premiilor Oscar Românesc decernate la 11 octombrie 2010 în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Opera Naţională Bucureşti.

Dan Iordachescu-03

„Dacă majestatea sa publicul nu exista, eu nu existam”, a spus, cu acest prilej, Dan Iordăchescu. În cadrul celei de a doua ediţii a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, care a avut loc la 15 noiembrie 2010 tot la Opera Naţională Bucureşti, a primit „Premiul pentru întreaga carieră”. La 6 aprilie 2005 a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj.

Marele bariton a fost aniversat, în 2014, la sărbătorirea vârstei de 84 de ani de viaţă şi 61 de ani de muzică lirică, printr-un concert care a avut loc la Opera Naţională Bucureşti, soliste fiind soprana Irina Iordăchescu şi mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, fiicele artistului, cu participarea baritonilor Iordache Basilic şi Odin Ciociea. Pe lângă Cristina şi Irina – reputate soliste de operă, Dan Iordăchescu mai are o fiică – Raluca Dana, actriţă de film, stabilită în Los Angeles.

„În linia marilor baritoni români, renumele şi locul lui Dan Iordăchescu au caracter de unicitate absolută: este cel mai complex artist al vocii sale, care a adăugat prestaţiilor pe scena de operă, cele de pe podiumul de concert. Da, repertoriul lui Dan Iordăchescu nu a neglijat niciodată opusurile vocal-simfonice şi mai ales literatura de lied. A cântat peste 1.500 de lieduri în aproape 1.600 de concerte şi recitaluri, în care compoziţiile româneşti au ocupat un loc important. În plus, tot ca element singular, în abordările sale de teatru liric nu s-a rezumat la marile roluri din repertoriul obişnuit italian sau francez, ci a fost un rafinat tălmăcitor al muzicii lui Mozart. Iată de ce locul unic al lui Dan Iordăchescu în galeria baritonilor români, în istoria liricii şi în cultura românească trebuie fixat pornind de la aceste coordonate şi consemnat ca atare”, spunea în deschiderea concertului omagial din 2 iunie 2014 profesorul muzicolog Costin Popa. (Text: si foto: Agerpres,Video: youtube.com)