CUPA DAVIS: 115 ani de la înfiinţarea competiţiei

tenis

Cupa Davis este o competiţie anuală pe echipe, din tenisul mondial masculin, desfăşurată între echipe naţionale. Istoria întrecerii a început în anul 1900, când Dwight F. Davis, student la Universitatea Harvard, a organizat un meci între echipa de tenis a acestei instituţii de învăţământ şi o echipă din Anglia.

El a gândit un format în care, timp de trei zile, se disputau cinci meciuri: două de simplu, în prima zi, unul de dublu, a doua zi, şi încă două de simplu, în ultima zi, format care se păstrează neschimbat şi astăzi.

Davis a achiziţionat un trofeu şi a stabilit ca primul eveniment de acest gen să aibă loc în Longwood Club din Brookline, Massachusetts. Echipa sa a învins atunci, el însuşi câştigând un meci de simplu şi făcând parte din echipa victorioasa la dublu.

Dwight Filley Davis n-a fost numai un tenisman cunoscut (jucător stângaci, remarcabil în dublu, campion al SUA în 1899-1901), ci şi preşedinte al Federaţiei americane de tenis (1923), diplomat de carieră, secretar de stat al apărării (1925-1929), ulterior guvernator general al Filipinelor, şi ministru; a jucat tenis până în ultimul an al vieţii sale, în 1945.

În 1901, evenimentul nu s-a ţinut, dar un an mai târziu americanii i-au învins din nou pe britanici, după ce au fost conduşi cu 2-0. În următorii ani, echipe din Franţa, Belgia, Austria, Australia şi Noua Zeelandă au aderat la această competiţie, devenită astfel una cu largă reprezentare internaţională.

După moartea celui care a iniţiat această dispută sportivă, trofeul a fost denumit, în memoria sa, „Cupa Davis” (cunoscută şi sub numele de „Salatiera de argint”).

Trofeul sportiv este asigurat la Banca West din New York, valoarea lui afectivă fiind inestimabilă. Una din tradiţiile cupei este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare şi din cea învinsă. Ion Ţiriac şi Ilie Năstase se numără printre marii performeri ai „Cupei Davis”, cu peste 100 de meciuri susţinute.

Trofeul Cupei Davis cântăreşte aproximativ 10,5 kg şi are o înălţime de circa 1 m.

La primele trei ediţii, în Cupa Davis a opus numai echipe din Marea Britanie şi SUA. Numărul competitoarelor a crescut începând din 1904 (trei), ajungând în 1974 la 57. În 1923, din cauza numărului mare de participanţi, întrecerea s-a împărţit în trei zone: europeană, americană şi asiatică.

Cupa-davis

Din 1966, zona europeană a fost împărţită în două grupe: semifinale şi finale inter-zone. Până în 1973, federaţia de tenis a ţării deţinătoare a Cupei Davis avea responsabilitatea organizării ediţiei în curs. Sistemul competiţiei este eliminatoriu, echipa învingătoare calificându-se în turul următor. Până în 1971 (ediţia a 60-a), funcţiona regula „challenge-roundului”, deţinătorul trofeului intrând direct în finală. Regula a fost abolită de la ediţia următoare, când SUA (jucând din primul tur) şi România au disputat finala de la Bucureşti.

România a jucat primul meci în Cupa Davis în 19 iulie 1922, la Eastbourne. A pierdut cu scorul de 0-5 în faţa Indiei. Echipa tenismenilor români a obţinut prima victorie în 1928, la Bucureşti, cu Belgia (5-0) şi prima în deplasare în 1959, la Cairo, cu Egiptul (3-2). Cele mai importante reuşite pentru reprezentativa României sunt cele trei finale jucate: 1969, Cleveland, SUA – România, 5-0; 1971, Charlotte, SUA – România, 3-2; 1972, Bucureşti, România – SUA, 2-3.

În afară de România, doar Argentina şi India au disputat mai mult de o finala fără să câştige vreodată trofeul.

În prezent, echipa de bază a României pentru meciurile de Cupă Davis este formată din Adrian Ungur şi Marius Copil la simplu, Horia Tecău şi Florin Mergea la dublu, lotul lărgit având în jur de 7-8 jucători.

Următoarele meciuri pe care echipa României le va disputa în cadrul acestei competiţii vor avea loc cu Israelul, la Sibiu, în perioada 6-8 martie 2015.

Dintre cele 16 echipe ce formează Grupa 1 din zona Europa-Africa, patru vor avansa în Grupa Mondială ce va fi formată tot din 16 echipe. Câştigătoarea întâlnirii dintre România şi Israel va juca în perioada 17-19 iulie cu câştigătoarea din întâlnirea Slovenia – Slovacia, învinsele urmând să fie şi ele adversare într-un meci de menţinere în Grupa 1 valorică. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, daviscup.com)