Cum supravieţuim alergiilor oculare de primăvară

Girl with Hayfever

– 75% din simptomele unei alergii de primăvară afectează ochii

– Femeile adulte sunt cele mai predispuse la alergii

– Cum prevenim alergiile de sezon? Sfaturi oferite de medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu de la Clinica „Videt”

 Primăvara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. În studiul publicat de Asociaţia de Astm şi Alergii, 67% dintre oameni s-au plâns că primăvara este cea mai problematică perioadă din an când vine vorba de protecţia ochilor. Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm.

Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii februarie, iar de la mijlocul lunii aprilie toţi copacii încep polenizarea agresiv. Din această cauză, aprilie este o lună critică pentru alergiile oculare, care continuă şi în luna mai, perioadă în care polenul ierbii, iritant pentru ochi, se împrăştie în aer într-o cantitate foarte mare.

 Vântul şi ploile specifice acestor luni încurajează şi ele alergiile, pentru că pun polenul în mişcare. Persoanele cu sensibilitate la polen mai au cel puţin o lună de suferit, până la începutul lunii iunie. Vara este o perioadă mai liniştită pentru alergii.

 Recunoaşteţi simptomele la timp

Alergiile oculare se manifestă clinic ca şi conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiţi factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzaţia de arsură şi corp străin în ochi, roşeaţa ochilor (conjunctiva devine roşie) , lăcrimarea abundentă şi edem al pleoapelor (pleoape umflate)”, spune Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la Clinica de Optică Medicală „Videt”.

 Alte simptome care mai pot apărea sunt:

 • pleoape pufoase şi înroşite la margini
 • vedere înceţoşată
 • hipersensibilitate la lumină (fotofobie)
 • mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului
 • strănut intens
 • dureri de cap
 • congestia sinusurilor
 • oboseală, iritabilitate şi depresie

ochi rosii alergii-ww

De ce ni se înroşesc ochii?

Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarbă, flori sau copaci, determină mastocitele, celule prezente în număr mare la nivelul ochilor, să elibereze histamină, substanţa cu rol imunitar, care dilatează vasele de sânge din ochi şi cauzează inflamaţie. Rezultatul: ni se înroşesc ochii, apare senzaţia de mâncărime şi lacrimăm intens.

 Cum facem diferenţa între o răceală şi o alergie oculară?

Nas înfundat, strănut, ochi roşii – sunt simptome comune răcelilor şi alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca să ne dăm seama dacă e vorba de o alergie sau de o răceală. Simptomele unei răceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde şi la 1-3 luni.

 Ca să ne dăm seama dacă suntem predispuşi la alergii, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:

 1. Există cazuri de alergii în familie?

Alergiile se pot moşteni şi pot apărea la orice vârstă.

 1. Ai o senzaţie de mâncărime a ochilor, în special în sezonul de primăvară?
 2. Ai fost vreodată diagnosticat cu conjunctivită?
 3. Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a menţine sub control strănutul, tusea sau nasul înfundat?

 Dacă peste 50% din răspunsurile la aceste întrebări sunt DA, atunci este indicat să îţi faci o programare la medicul oftalmolog. „În cazul în care simptomele sunt foarte persistente, supărătoare şi apare scăderea vederii, pacientul trebuie să se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog„, precizează Beatrice Voiculescu

 Cum tratăm alergiile oculare de sezon?

Cu toate că cel mai bun tratament pentru alergiile sezoniere rămâne prevenţia, există anumite cazuri în care avem nevoie de opinia unui specialist şi de medicaţie. Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simptomele bolii. În cazul în care simptomele sunt severe şi persistente, poate fi afectată corneea şi scade acuitatea vizuală.

 „Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importantă identificarea şi înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu. În cazurile uşoare se recomandă antihistaminice, lacrimi artificiale fără conservanţi, care diluează alergenul şi ameliorează simptomatologia. În cazurile severe, se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte. Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează după două săptămâni de administrare”, precizează medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu

Cum prevenim alergiile de sezon?

Pentru a ne proteja de o criză alergică, oftalmologii recomandă:

 1. Dimineaţa, în intervalul orar, 5:00-10:00, cantitatea de polen din aer este ridicată. Nu aerisiţi casa şi evitaţi plimbările în parcuri în acest interval orar. Aerisiţi încăperile doar seara târziu.
 2. Evitaţi plimbările în aer liber când este vânt, sau imediat după o ploaie.
 3. Purtaţi ochelari de vedere sau de soare când iesiţi în aer liber.
 4. Conduceţi maşina cu geamurile închise. Interesaţi-vă la producătorul maşinii dacă în sistemul de aerisire/aer condiţionat al maşinii există un filtru de polen.
 5. Folosiţi aerul condiţionat cât mai mult, însă asiguraţi-vă că unităţile sunt curate.
 6. Folosiţi materiale antialergice pentru învelirea pernelor şi spălaţi frecvent lenjeria de pat la o temperatură de minimum 55 grade Celsius.
 7. Curăţaţi podeaua cu o cârpă umedă sau cu un mop în loc de ştergerea prafului cu o cârpă uscată, sau măturarea acestuia
 8. Pentru că polenul aderă la îmbrăcăminte, este recomandat să vă scoateţi hainele în afara dormitorului.
 9. Nu uscaţi rufele în exterior. Folosiţi metoda „dry cleaning” sau uscaţi-le într-o încăpere închisă.
 10. Încercaţi o dietă bogată în Omega 3 (cu somon, sardine şi nuci), care reduce inflamaţia provocată de alergeni.
 11. Evitaţi jogging-ul sau sportul în aer liber sau în parcuri.
 12. Purtătorii de lentile de contact trebuie să treacă temporar la ochelarii clasici de vedere sau la lentile de contact zilnice, care reduc semnificativ intensitatea simptomelor.

 „Pacienţii trebuie să se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect. Autodiagnosticarea şi autotratamentul trebuie evitată deoarece pot apărea complicaţii cauzate de tratament necorespunzător”, medicul oftalmolog al Clinicii „Videt”. (Text şi foto: videt.ro)