Mărţişorul se oferă doamnelor şi domnişoarelor, nu bărbaţilor, exceptând zona Bucovinei. Femeile pot oferi un mărţişor mamelor, fetiţelor sau altor doamne pe care le respectă.
Este de bun gust să dăruiţi mici amulete, obiecte făcute de dumneavoastră sau cumpărate, însoţite de şnurul tradiţional alb şi roşu.
E de preferat să evitaţi mărţişoarele cu pene, sclipici, blăniţe care denotă prost gust. De asemenea, nu înlocuiţi mărţişorul cu alte cadouri costisitoare. Pentru astfel de cadouri există ziua de 8 martie.
Domnii trebuie să ofere un mărţişor ales de ei înşişi, în niciun caz nu vor lua de acasă mărţişoarele primite cu un an în urmă de soţie pentru a le oferi anul acesta altor doamne. La fel de nepoliticos e să rugaţi soţia/prietena să aleagă în locul dumneavoastră mărţişoare pentru colege. Fac excepţie băieţii de vârstă mică – preşcolară sau şcolară – care pot apela la ajutorul tatălui pentru a-i alege un mărţişor mamei, învăţătoarei, colegei de bancă.
Bărbaţii nu vor merge niciodată la doamne cu punga plină de mărţişoare din care să îşi aleagă acestea un mărţişor, este o impoliteţe. Un domn care se respectă oferă mărţişorul însoţit de flori de primăvară.
Doamnele şi domnişoarele vor mulţumi pentru fiecare mărţişor primit şi nu-l vor arunca pe birou sau în poşetă, ci îl vor desface şi îl vor prinde la reverul hainei, sau pe bluză/rochie. Cu riscul de a părea că aveţi o bluză prea încărcată de mărţişoare, nu veţi lăsa niciun mărţişor în punga/plicul în care l-aţi primit.
O zi pe an puteţi purta şi 10 mărţişoare, e semn că oamenii s-au gândit să vă facă o bucurie. Dacă aţi primit flori, aveţi grijă să le desfaceţi din ambalaj, să le puneţi în apă pentru a nu se ofili.
După 1 martie, puteţi alege să purtaţi un singur mărţişor, până în 9 martie, când, conform tradiţiei, veţi prinde şnurul bicolor de ramurile unui pom fructifer. Se crede că dacă o persoană îşi pune o dorinţă în timp ce prinde şnurul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. (Text: Agerpres, Foto: descopera.ro)