Cum se fac prezentările de persoane

http://www.dreamstime.com/-image24588078

Atunci când prezentam o persoană trebuie să ţinem cont de câteva reguli simple. În primul rând, ne vom adresa persoanei pe care dorim să o onorăm cel mai mult, căreia îi vom spune numele persoanei prezentate.

Ca reguli generale, trebuie reţinut că se prezintă bărbatul – femeii; cel mai tânăr – celui mai în vârstă; inferiorul – superiorului; subordonatul – şefului; o persoană singură – grupurilor.

Eticheta socială se bazează pe cavalerism, prin urmare, atât prezentările formale cât şi cele informale se vor face în funcţie de vârstă, sex şi statut social. Bărbatul va fi prezentat unei femei, exceptând cazul în care acesta este evident cu mult mai în vârstă şi atunci femeia va fi prezentată bărbatului.

Prezentarea marchează stabilirea unei legături între două persoane care, dintr-o dată, încetează să mai fie străine una pentru cealaltă. Eticheta permite, din acel moment, să-i puteţi vorbi, să-i faceţi o invitaţie, să-i adresaţi un salut noii cunoştinţe.

Atunci când vom prezenta membrii familiei, întotdeauna vom menţiona ce legătură de rudenie există între noi. Nu vom prezenta soţul/soţia cu cuvintele „domnul/doamna”, ci vom spune simplu „Dan – soţul meu”, sau „Dana – soţia mea”, fără a mai menţiona numele de familie. Atunci când vom prezenta un cuplu care nu este căsătorit, vom menţiona numele de familie al fiecăreia. Când prezentăm cupluri căsătorite, menţionăm numele de familie al celor doi soţi: „Domnul şi doamna Popescu”.

Un bărbat se ridică întotdeauna când îi este prezentată o persoană. O femeie trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn cu mult mai în vârstă. În general, când se fac prezentările, tinerii nu vor sta jos în prezenţa persoanelor mai în vârstă.

Autoprezentarea se face de obicei când numărul de musafiri e prea mare sau, pur şi simplu, când cineva a uitat să vă prezinte. Vom spune simplu, întinzând mâna şi zâmbind, prenumele şi numele. E important să folosiţi ambele nume, nu doar prenumele.

O doamnă nu se va prezenta singură unui bărbat, va aştepta ca acesta să o facă. Nu vom refuza să ne prezentăm şi nici nu ne vom da un nume fals.

În vacanţă, este permis să ne adresăm vecinilor de plajă, de masă, călătorilor din tren, din avion, sau celor care locuiesc la acelaşi hotel cu noi.

Pe stradă, dacă dorim să aflăm o informaţie, ne putem adresa persoanelor de acelaşi sex sau şoferilor de taxi, poliţiştilor sau unei vânzătoare la un chioşc/magazin. Salutăm, mulţumim şi ne luăm rămas bun.

Felul în care răspundem unei prezentări este la fel de important ca introducerea în sine. La prezentările informale vom spune „Bună ziua! Îmi pare bine să te cunosc!”, dacă este vorba despre o persoană foarte tânără, sau „Buna ziua! Mă bucur să vă cunosc”.

Niciodată nu vom spune cuiva că i-am uitat numele. Păstraţi-vă calmul şi schimbaţi subiectul imediat pentru a nu prelungi un moment stânjenitor. Încercaţi ca atunci când faceţi noi cunoştinţe să repetaţi numele acelei persoane în timp ce vorbiţi cu aceasta. Dacă numele dumneavoastră a fost uitat, zâmbiţi şi spuneţi-l din nou, fără a vă supăra. (Text: Agerpres, Foto: bunele-maniere.com)