Cum ne comportăm când suntem invitaţi la masă

cina

Invitaţia la masă este un motiv de bucurie pentru cei care invită, dar şi pentru cei care sunt invitaţi, deoarece aceste întâlniri sunt plăcute şi au darul de a-i apropia pe oameni. Există unele reguli de comportare care trebuie cunoscute de toţi participanţii la astfel de întâlniri.
Când suntem invitaţi la masă, indiferent că e acasă la gazdă sau la restaurant, prima regulă este aceea legată de ţinută. Ne vom îmbrăca îngrijit, ţinând cont de momentul zilei (masă de prânz, masă de seară) sau de ocazie (masă festivă, aniversare). În timpul mesei, bărbaţii nu-şi vor scoate haina, dar vor descheia nasturii acesteia. Pentru a nu deranja vecinii de lângă noi, nu vom ţine coatele pe masă, nici nu vom întinde picioarele sub masă, ci vom sta pe scaun la o distanţă corespunzătoare de masă.

Dacă la masă sunt mai multe seturi de tacâmuri, e de reţinut că cele aşezate în părţile laterale extreme ale farfuriei sunt pentru primul fel de mâncare, următoarele pentru al doilea fel şi tot aşa. Pentru desert se pot folosi linguriţă sau furculiţă, acestea fiind aşezate de obicei în faţa farfuriei, în dreptul paharelor.

Paharele sunt aşezate în dreapta farfuriei, în partea de sus a acesteia. De obicei, primul pahar din stânga este pentru vin, urmat de cel pentru apă. La unele mese, cu precădere la cele festive, poate fi şi pahar pentru şampanie. Dacă la masă, pe lângă şerveţele din hârtie, sunt şi şerveţele mari din pânză, acestea se vor despături şi se vor aşeza pe genunchi.

În timpul mesei, furculiţa se ţine cu mâna stângă iar cuţitul cu mâna dreaptă. Carnea se taie pe măsură ce se consumă, în bucăţi mici. În timpul conversaţiei sau în timp ce bea, invitatul va pune tacâmurile pe farfurie, încrucişate, furculiţa cu mânerul spre stânga şi dinţii în sus spre dreapta, iar cuţitul cu mânerul în dreapta şi lama spre stânga. După ce terminăm un fel de mâncare, vom pune tacâmurile paralele, cuţitul şi furculiţa cu dinţii în jos, mânerele fiind aşezate spre dreapta.

Pâinea se rupe în bucăţi mici, pe măsură ce se consumă. Nu se muşcă din felia de pâine, nici nu se taie cu cuţitul. Oricât v-ar fi de foame, nu mâncaţi pâine goală înainte de a fi servit primul preparat. Este neplăcut să priveşti o persoană cu gura plină de mâncare, deci mâncaţi încet, mestecaţi cu gura închisă şi nu vorbiţi în timp ce aveţi mâncare în gură.

masa

Dacă preparatele sunt prea fierbinţi, aşteptaţi să se răcească, nu suflaţi în ele. În cazul în care la masă se serveşte supă, lingura se va umple puţin mai mult de jumătate, nu se va sorbi cu zgomot şi nici nu veţi înclina farfuria pentru a nu rata ultima picătură. În timpul mesei se poate bea câte o gură de băutură, dar numai după ce aţi şters gura cu şerveţelul, pentru a nu lăsa urme de mâncare pe pahar.

Există anumite feluri de mâncare pentru care sunt necesare alte tacâmuri decât cele obişnuite. Spre exemplu, spaghetele se mănâncă folosind furculiţa şi lingura. Cu furculiţa se prinde o cantitate nu foarte mare de spaghete, care se răsuceşte în jurul furculiţei ajutându-ne de concavitatea lingurii.

Peştele va fi mâncat folosind tacâmul special. Dacă este servit întreg şi nu au fost deja înlăturate capul şi coada peştelui, se începe cu acest lucru. Apoi se taie longitudinal, se desfac în lateral cele două părţi pentru a putea înlătura coloana cu oase mari. Oasele mici se aleg cu grijă şi se pun în farfuriuţa specială pentru oase.

În niciun caz nu veţi mânca peştele cu mâna. În cazul în care nu ştiţi cum se mănâncă un preparat, aveţi două opţiuni – să refuzaţi scuzându-vă politicos sau să aşteptaţi să înceapă să mănânce altcineva şi să-i urmaţi gesturile.

În timpul mesei se poate face conversaţie, dar în general între servirea felurilor de mâncare. Încercaţi să nu întrerupeţi pesoanele care vorbesc, evitaţi discuţiile care pot indispune invitaţii. Nu folosiţi cuţitul în locul furculiţei, oricât de îndemânatici aţi fi în mânuirea lui. Este nepoliticos să vă ridicaţi de la masă imediat după ce aţi terminat de mâncat. Veţi mai rămâne la masă pentru conversaţie, pentru a termina băutura din pahar.

La masă se poate fuma doar în cazul în care gazda a pus scrumiere pe masă, dar niciodată în timpul mesei. La restaurant sunt prevăzute locuri speciale pentru fumători. Nu uitaţi, la plecare, să mulţumiţi gazdei pentru invitaţie şi pentru masă. (Text: Agerpres, Foto: lepainquotidien.com, whalecottage.com)