Cum alegem şi cum oferim un cadou

cadou-oferit

Tuturor ne place să primim cadouri. În acelaşi timp, ne place să oferim cadouri, pentru a face o bucurie celor dragi. Ocaziile în care se oferă cadouri sunt numeroase, de la aniversări, zile onomastice, zile speciale ca 8 Martie, 1 Iunie, până la cadourile oferite de Crăciun, de Paşte, la căsătorie sau la botez. Aceste din urmă ocazii – Crăciunul, Paştele, căsătoria şi botezul – necesită o abordare mai largă, deci vor fi prezentate în articole viitoare..

Cum alegem un cadou potrivit pentru cineva atunci când îşi aniversează ziua de naştere sau sărbătoreşte onomastica?

O întrebare care de multe ori ne pune pe gânduri, iar când ne aflăm în magazin nu ştim către ce anume să ne îndreptăm atenţia. Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le avem în vedere. Dacă oferim cadoul unui copil, unei femei sau unui bărbat, dacă persoana este rudă, prieten apropiat, coleg/colegă de şcoală/serviciu sau o persoană cu care avem o relaţie de colaborare profesională sau o relaţie apropiată.

În oricare dintre cazuri, trebuie să avem în vedere un scop esenţial: cadoul să producă bucurie celui căruia îl oferim. În cazul în care cadoul este pentru un copil, e cunoscut faptul că toţi copiii se dau în vânt după jucării şi dulciuri. Unii copii primesc cu plăcere şi cărţi sau DVD-uri cu desene animate ori filme potrivite vârstei lor.

Evitaţi să cumpăraţi îmbrăcăminte sau încălţăminte copiilor, s-ar putea să nu le ştiţi exact măsurile şi să oferiţi un cadou care nu se potriveşte. În cazul în care copilul este rudă puteţi întreba mama copilului ce mărime poartă fetiţa sau băiatul şi ce culori preferă.

Dacă trebuie să oferiţi un cadou unei femei, lucrurile sunt mai dificile dacă nu o cunoaşteţi foarte bine. Produsele cosmetice sunt o opţiune, dar numai dacă sunt de calitate şi nu se înscriu în categoriile săpun, pastă de dinţi, deodorant, şampon, gel de duş.

Puteţi oferi o trusă de farduri sau un set de creme de faţă, alte produse de machiaj, dacă ştiţi bine gusturile respectivei femei. Nu-i veţi oferi un lac de unghii albastru unei persoane conservatoare care foloseşte doar nuanţe de lac de unghii roşu sau roz, nici mascara unei persoane despre care ştiţi că nu se fardează.

Nu oferiţi parfumuri decât în cazul în care ştiţi ce marcă de parfum foloseşte persoana respectivă. Nu e un criteriu să oferiţi parfumul dumneavoastră preferat altcuiva, s-ar putea să nu-i placă. Nici fondul de ten sau pudra nu sunt o alegere potrivită pentru un cadou, fiecare femeie alege nuanţele care se potrivesc cel mai bine tenului ei.

Obiectele vestimentare pot fi o opţiune în cazul în care ştiţi că şi-a manifestat dorinţa pentru ceva anume sau aţi fost împreună într-un magazin şi aţi văzut-o că admiră o anumită bluză sau jachetă. Nu veţi oferi în niciun caz obiecte de lenjerie. Alte opţiuni pot fi un şal, o eşarfă, o poşetă de dimensiuni medii, un obiect decorativ pentru casă sau birou.

Bijuteriile sunt un alt capitol delicat, dacă nu ştiţi gusturile persoanei. Când cea căreia îi alegeţi cadoul este o împătimită a mărgelelor, îi puteţi cumpăra un şirag, dar de bună calitate. Dacă poartă bijuterii din argint, o pereche de cercei poate fi o opţiune, la fel şi o brăţară. Nu alegeţi inele, pentru că nu e sigur că veţi nimeri mărimea potrivită.

buchet-flori

Dacă alegeţi un cadou pentru un bărbat, veţi respecta aceleaşi reguli ca în cazul femeilor, dacă optaţi pentru produse cosmetice. Nu oferiţi parfumuri, dar puteţi alege o soluţie after shave, dacă ştiţi ce arome preferă. O cravată este o altă opţiune la îndemână, dar numai pentru bărbaţii care se îmbracă office. Unui tânăr care poartă zilnic jeans şi tricou, o cravată nu-i va produce nicio bucurie, pentru că n-o va purta.

Un portmoneu din piele, o pereche de mănuşi, un suport pentru ochelari sau o curea din piele pot fi alte alegeri utile. Nu cumpăraţi articole de lenjerie! Puteţi alege o cămaşă sau un tricou numai dacă sunteţi prieteni sau rude cu persoana respectivă, îi cunoaşteţi măsurile la îmbrăcăminte şi gusturile la culori.

Atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, veţi evita să oferiţi cadou pijama, papuci, trening sau halat de baie!

Cadouri potrivite pentru ambele genuri, dacă sunteţi într-o relaţie profesională, sunt albumele de artă, seturile stilou-pix, o ramă foto de birou, cărţile, DVD-urile cu filme clasice sau DC-uri cu muzică de calitate. Dacă ştiţi că persoana respectivă merge frecvent la film, la teatru, la operă, la concerte, îi puteţi oferi două bilete la un spectacol.

După ce aţi ales cadoul nu uitaţi că forma în care îl prezentaţi şi oferiţi e foarte importantă. Dacă nu vă pricepeţi la ambalarea cadourilor, apelaţi la persoanele din magazine să vi le ambaleze potrivit pentru un cadou. Eliminaţi preţul de pe orice obiect oferit în dar! Un amănunt deloc nesemnificativ: oferiţi darul zâmbind, adresaţi urarea potrivită şi însoţiţi-l de un buchet de flori, mai ales în cazul doamnelor.

Reţineţi! Florile nu se oferă în ambalajul în care le-aţi cumpărat, se desfac şi se oferă buchetul ţinându-l cu cupa florilor în sus şi cozile acestora în jos. (Text: Agerpres, Foto: kiplinger.com, flowersindemand.com)