„Cufărul cu zestre al oraşului Sfântu Gheorghe”, disponibil pe telefonul mobil

aplicatie-smartphoneTuriştii care vizitează municipiul Sfântu Gheorghe au la dispoziţie o aplicaţie pe telefonul mobil care îi poate ghida şi le poate prezenta câteva dintre principalele puncte de atracţie ale localităţii. Aplicaţia „Pocket Guide” a fost lansată de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi poate fi descărcată gratuit sau contra cost pe smartphone în cazul în care nu se utilizează reţeaua de internet proprie. Programul rulează în trei limbi: română, maghiară şi engleză.

„Aplicaţia este foarte utilă, o avem în testare de câteva săptămâni, e chiar foarte precisă şi folositoare în special turiştilor care vin pe cont propriu la Sfântu Gheorghe şi care nu au posibilitatea să angajeze un ghid. Aplicaţia combină o hartă turistică şi un ghid turistic, practic e un ghid turistic digital bazat pe GPS. În zilele de azi aproape fiecare persoană are un smartphone şi dacă cineva vine în Sfântu Gheorghe şi e străin de loc şi vrea să viziteze cât mai repede şi cât mai uşor obiectivele din oraş atunci descarcă aplicaţia, iar pe bază de GPS nu se rătăceşte şi nu umblă aiurea, ci are un tur ghidat complet despre oraş (…) Cred că e momentul ideal pentru a prezenta aplicaţia pentru că au început Zilele Sfântu Gheorghe şi vom avea un număr mare de turişti (…) Avem până acum circa 150 de descărcări, suntem la început, dar, dacă vom vedea că are succes, atunci ne gândim să încercăm să o aplicăm pe viitor şi la alte oraşe şi de ce nu pentru tot judeţul”, a declarat Dombora Lehel, director executiv în cadrul Asociaţiei Judeţene pentru Dezvoltarea Turismului.

Aplicaţia prezintă 25 de puncte de interes, dintre care 21 sunt interconectate între ele şi formează traseu scurt şi simplu de străbătut.

„Există două versiuni ale aplicaţiei, una gratuită care necesită folosirea internetului pe mobil şi una care costă 2,5 euro, dar care nu necesită internet şi pe care o recomandăm în special turiştilor străini care vin la noi pentru a evita taxele de roaming care sunt destul de mari în caz de transfer de date”, a mai spus Dombora Lehel. Aplicaţii similare funcţionează în mai multe capitale ale lumii şi în doar câteva oraşe din România.

„Ne-am aliniat în rândul acelor oraşe din Europa care folosesc deja de mult această aplicaţie (…) Sfântu Gheorghe e un oraş care merită să fie vizitat, sunt foarte multe monumente şi locuri care vorbesc despre istoria localităţii şi regiunii, iar acest «Pocket Guide» este de ajutor nu doar turiştilor, ci şi profesorilor şi persoanelor care ghidează elevii sau vizitatorii în Sfântu Gheorghe. Normal că nu o să înlocuiască o hartă şi nici cărţile, dar e un ajutor binevenit şi e timpul să ne întoarcem privirea şi către această formă a tehnicii”, a declarat viceprimarul municipiului, Tischler Ferenc.

Preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului Covasna, Gruman Robert, a menţionat că acest ghid e un fel de „cufăr cu zestre al oraşului Sfântu Gheorghe” şi face parte dintr-o strategie a Consiliului Judeţean de a atrage mai mulţi turişti în zonă.

„Asociaţia a luat fiinţă în anul 2008 prin asocierea Consiliului Judeţean cu municipiul Sfântu Gheorghe şi oraşul Covasna, evident cu scopul de a ajuta la dezvoltarea turismului din zonă (…) Colegii noştri au participat în ultimii ani la multe târguri de turism din ţară şi străinătate, au ajutat la editarea mai multor cataloage şi cărţi turistice (…) Sfântu Gheorghe se numără printre primele şi puţinele oraşe din ţară care lansează această aplicaţie pe smartphone şi credem că e un lucru binevenit să putem veni în sprijinul turiştilor care ne vizitează”, a spus Gruman Robert. (Text si foto: Agerpres)