CSM Oneşti, club de elită cu eroi de legendă

CSM-Onesti-1

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Oneşti se poziţionează drept o cetate care a făcut istorie şi nu oricum, o istorie care a schimbat „regimul progresului” în sport, care a coborât mult vârsta celor ce pot reuşi în înalta performanţă sportivă.

Este o istorie cu eroi de legendă, cu sportivi care au marcat-o cu biografiile lor, cu faptele lor de excepţie, o istorie a unor antrenori, a unor profesori cu vocaţie, pedagogi de excepţie care au şlefuit aceste diamante ca adevăraţi bijutieri. O istorie a unor conducători care au ştiut să unească eforturile sportivilor, antrenorilor, familiile acestora spre scopul principal, marea performanţă, dar şi una a multor anonimi care au contribuit voluntar şi dezinteresat ca CSM Oneşti să devină un nume în această luptă sportivă, în această lume a concurenţei atât de dure. O istorie în care autorităţi, medici, asistenţi, masori au făcut să fie depăşite momente critice, să mergem înainte.

Preşedintă de onoare a CSM Oneşti, Nadia Comăneci, spune că datorează „enorm” oraşului din care şi-a luat zborul către gloria mondială.

„Acolo am învăţat să fac primii paşi, să fac primele exerciţii de gimnastică, acolo a început drumul meu spre succes, spre performanţă. Datorez enorm oraşului, care a reuşit să crească foarte mulţi campioni, şi oamenilor locului, «alor mei», celor care mi-au decis destinul. Sunt mulţi care, într-un fel sau altul, m-au ajutat să ajung ceea ce sunt astăzi”, spune marea campioană.

Istoria generaţiilor de sportivi şi antrenori, care au trudit pentru emblema clubului începând din 1973, data constituirii sale, este o „comoară” ce „include multe momente astrale, inconfundabile, irepetabile, care au eroi de legendă”, reliefează profesoara Ingrid Istrate, directoarea de astăzi a clubului din Oneşti.

„Am dorit ca aceasta «avere» transmisibilă să însemne aducere aminte, satisfacţie, dar şi provocare, obligaţie în acelaşi timp. Trecutul să provoace prezentul, iar acesta la rândul lui să-i ofere viitorului şansa de a avea predecesori de excepţie, modele ce dau sens muncii şi eforturilor lor”, a mai precizat managerul clubului oneştean.

CSM-Onesti-2

Spusele sale au acoperire în performanţe remarcabile, unele deschizătoare de drumuri în sportul mondial ori românesc, obţinute de membrii acestui club susţinut de un oraş mic, dar mai ales animat de ambiţia de a-şi conduce copii şi adolescenţii către ceea ce din vechime înseamnă „mens sana in corpore sano”, iar pe cei talentaţi către notorietate.

Cum ai putea gândi altfel când istoria gimnasticii mondiale a fost schimbată din temelii de „revoluţionara şcoală de la Oneşti”, cea care a dat lumii pe sportiva secolului, eponimul Jocurilor Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci devenind portdrapelul progresului în această disciplină.

Dar, de aici au pornit şi alte nume cu o rezonanţă ce a depăşit timpurile: Anca Grigoraş, Teodora Ungureanu, Georgeta Gabor, Luminiţa Milea, Emilia Eberle, Ecaterina Szabo, mai apoi Andreea Isărescu, iar de curând şi Diana Chelaru.

Cum ar putea fi altfel când şcoala de lupte din România este onorată cu aurul olimpic de oneşteanul Vasile Puşcaşu, un campion pentru eternitate, el marcând medalia olimpică cu numărul 200 pentru România.

Cum să spui altceva când canotajul oneştean a obţinut o medalie de aur prin Florica Lavric, un model de curaj. Ea, care s-a urcat în barcă fără să ştie să înoate, dar animată permanent de dorinţa de a se autodepăşi. Cum ar putea fi altfel, când Gelu Radu, primul medaliat al halterelor româneşti, a deschis drumuri spre elita mondială acestui sport pentru Sebastian Dogariu, cel care a obţinut în 2005 trei medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Doha, dar şi altor campioni olimpici, europeni ori mondiali pe care i-a dat ţara noastră. Construcţia noii săli de haltere, aflată în curs de realizare, constituie un alt atu pentru aceasta secţie încărcată de istorie.

Cum ar putea fi altfel când CSM Oneşti o dă pe Mirela Lavric, sportiva numărul 1 a Federaţiei Române de Atletism în 2013, iar juniorii clubului culeg laurii europeni la toate disciplinele.

Au contribuit la ridicarea acestei pleiade de valori sportive româneşti, constituindu-se fără exagerare în deschizători de drumuri în sportul mondial, Maria Simionescu, Marcel Duncan, soţii Marta şi Bella Karoly, Mihai Ipate, Mugur Saranciuc şi Marian Zăldoi, Cornel Cristu şi Mustea Iordache, Viorica Pintilie şi ctitorul CSM Oneşti, Gheorghe Poenaru.

Clubul oneştean, care, potrivit datelor de început, a preluat organizarea întregii activităţi sportive din municipiu, a fost încă din start „flacăra” unui grup de avangardă, la început voluntar, condus şi organizat de regretatul profesor Marcel Duncan, descoperitorul copilului minune Nadia Comăneci.

Nadia-Comaneci

Începându-şi activitatea într-o mică sală, la o şcoală generală, s-au alăturat intenţiilor ambiţioase profesorii Mihai Ipate şi Gheorghe Braşoveanu. Un pionierat, o selecţie primară, doi ani de muncă şi, în 1965, la Campionatele Naţionale de junioare de la Timişoara, venind de nicăieri în sport, uimesc asistenţa şi specialiştii micuţele gimnaste Doina Bălăceanu, Petruţa Paciurca, Georgeta Dosînceanu, Maria Stoica, Ana Carnan şi, mai ales, Anca Grigoraş, ce îşi adjudecă titlul naţional. De o ambiţie şi o perseverenţă greu de egalat, va continua lupta cu performanţa, fiind cea care va propulsa gimnastica din Oneşti pe plan internaţional, va lega generaţia Timişoara cu următorul grup de selecţie, cel al Nadiei.

Încurajate de primele performanţe, autorităţile locale se decid să acorde sprijin material mai consistent respectivei iniţiative, deschizând şantierul sălii actuale a CSM Oneşti, în apropierea centrului oraşului, arenă dedicată numai practicării gimnasticii. Pe atunci, era cel mai modern edificiu din ţară, construit special pentru derularea activităţii acestei discipline sportive.

Cu o sală specializată inaugurată, după o selecţie în urma căreia din cele 15.000 de copile văzute de entuziaştii antrenori ai timpului, lucrurile începeau să se aşeze, iar viitoarea „zeiţă de la Montreal” avea să-şi ia zborul. Triumfase ideea specializării timpurii, se contura necesitatea unei unităţi specifice de învăţământ ca formă specială pentru ca aceşti copii să facă faţă marii performanţei, dar şi învăţăturii.

La aceste întâmplări consecutive, Maria Simionescu, antrenoarea federală, a înţeles ce poate însemna Oneştiul pentru gimnastica românească, intrată cam de mult într-un con de umbră, după acel Melbourne – 1956, când România urca pe podium. Este cea care a înţeles rapid şi faptul că se poate lucra mai bine şi mai mult cu puştoaice de la 6 şi 15 ani, decât cu tinere majore. Aşa făcuseră australienii şi americanii la nataţie într-un sport în care monotonia efortului este şi mai puţin atractivă pentru un copil. „Era aproape logic ca în gimnastică să nu mai accepţi inerţia, vârsta pubertăţii, a logodnei sau a maternităţii”, spunea Maria Simionescu.

Foarte importante în acest context au fost deciziile primarului de atunci, Valerian Ghineţ, şi ale inginerului Andrei Erdely, directorul TCI, devenit preşedintele secţiei de gimnastică, cel care a construit sala. Lor li s-a alăturat noul secretar general al Federaţiei Române de Gimnastică, adjudeanul Nicolae Vieru, cu care s-a creat un grup de acţiune ce a condus, în ani, gimnastica românească, având nucleul la Oneşti, la performanţe apreciate ori invidiate de lumea sportivă mondială, dar mai ales la schimbarea profundă, prin tehnici şi prestaţii, a tot ceea ce se văzuse până atunci în acest sport.

Talentul, indiferent unde apare, trebuie să aibă condiţii materiale şi un sistem de pregătire condus de specialişti pentru a se afirma pe deplin. Sala şi, mai apoi, Liceul de gimnastică era atuurile care puteau să ofere acest cadru optim, îmbinând programul cotidian, intens, dar nu obositor, instructiv, dar nu plictisitor, riguros, dar nu inhibator.

Se plămădea prin carte şi exerciţii fizice un performer implicat, responsabil şi nu un exceptat.

CSM-Onest-3

Experienţa din gimnastică a fost preluată, poate nu la aceleaşi dimensiuni, din cauza resurselor financiare limitate, dar pe aceleaşi principii, de către celelalte secţii ale CSM Oneşti: atletism, haltere, judo, canotaj, tenis de câmp, lupte, secţie în care cea mai recentă performanţă a fost oferită de Cristina Zoltan, care a devenit vicecampioană mondială, dar care o are în corpul de tehnicieni şi pe Mirela Burnichi, singura antrenoare din România acreditată la nivel internaţional de FILA.

Ne susţine tradiţia. O tradiţie ce a selectat, dar care uneşte, păstrează, evaluează şi ierarhizează valorile. Istoria înlănţuită în performanţe a generaţiilor trecute dă exemplul şi puterea de a reuşi. Şi avem dovezi certe că aşa este”, mai indică Ingrid Istrate, ea însăşi fostă membră a „şcolii de la Oneşti”, dar care şi-a găsit vocaţia de manager.

Sub directoratul său, CSM Oneşti a devenit „clubul fanion al Moldovei”, reuşind, pe baza numărului de medalii şi puncte, o ascensiune evidentă în anuarele sportului românesc în ultimii cinci ani. De la 55 medalii (13 de aur-18 argint-24 bronz) şi 221 puncte, bilanţ înregistrat în anul 2009, clubul trotuşean a ajuns în 2013 la 226 medalii (82-67-77) şi 1.221 puncte, adică a făcut saltul de pe locul 53 în ierarhia naţională a cluburilor, pe locul trei, după marile forţe ale ţării, Dinamo şi Steaua, dar înaintea altor cluburi de tradiţie din România.

„Cu o strategie atent construită, cu un control riguros, făcând corecţii permanent şi la timp, piramida fiecărei secţii a clubului a început să funcţioneze corect şi eficient la toate nivelele, seniori, tineret, juniori 1, cadeţi, juniori 3, copii”, spune Doru Arădăvoaicei, consilierul şi statisticianul voluntar al clubului.

La seniori s-a ajuns de la 13 medalii (3-3-7) şi 90 puncte în 2009, la 87 medalii şi 600 puncte în 2013. La tineret, saltul a fost, de asemenea, remarcabil. De la 17 medalii (5-7-5) şi 80 puncte în 2009, la 52 medalii (17-19-16) şi 290 puncte în 2013. Mai mult, la juniori, ce reprezintă cu predilecţie în prezent clubul oneştean, progresul este, de asemenea, relevant, de la 25 medalii (5-8-12) şi 52 puncte, atingându-se în 2013 un număr de 85 medalii (30-26-29) şi 270 puncte.

CSM Oneşti este şi un principal furnizor de sportivi al loturilor naţionale. Clasamentele şi punctajele înregistrate de CSM Oneşti la competiţiile internaţionale sunt remarcabile, ajungând de la 65 puncte în 2009 la 1.100 în primul an al noului ciclu olimpic. Atletismul, cu 23 de sportivi în loturile naţionale, gimnastica cu 5, luptele cu 7, halterele cu 8, judo cu 2, tenisul cu 1, artele marţiale cu 4, demonstrează ascensiunea şi ambiţia clubului de a avea reprezentanţi în echipele României. În 2013, anul în care clubul a împlinit 40 de ani de existenţă, numai atleţii (juniori şi tineret) au obţinut 27 medalii la campionatele mondiale, europene şi balcanice.

CSM Oneşti este şi club al viitorului, o analiză a listei performerilor actuali ai clubului relevând faptul că 98 la sută dintre sportivii celor 8 secţii sunt juniori, ei câştigând, însă, numeroase medalii şi titluri, chiar în competiţiile de tineret ori seniori.

Alexandru Terpezan, Andreea Panţuroiu, Adelina Sandu, Andrei Melnicescu, Gabriel Bitan, Maria Ifteni (atletism), Elena Andrieş, Andreea Marcovici, Marian Frenş, Tiberiu Blidari, Emanuel Doroftei, Alexandru Negoiţă, Paul Dumitraşcu şi Bianca Lorentz (haltere), Cristina Zoltan, Călin Artiom, Gabriel Hughineaţă, Florin Pintilie, Bianca Herghelegiu (lupte), Octavian Şenchiu, Laura Lungu, Iustina Mihailă, Adina Dobrin (judo), Gabriela Tamaş, Cosmin Lepşa, Alexandra Bucătaru, Andreea Margo (arte marţiale) sunt cotaţi drept mari speranţe româneşti în sporturile pe care le practică.

Toate aceste performanţe s-au clădit pe priceperea şi ambiţia unor antrenori dăruiţi meseriei lor, mulţi ei înşişi foşti sportivi ai clubului: Viorica Pintilie, Cornel Grigore, Gheorghe Ardeleanu, Mihaela Nicoară, Nicolae Iorga, Marian Zăldoi, Gheorghe Maftei, Constantin Dimofte, Sorin Iordache, Mirela Burniche, Alexandru Simon, Bogdan Ţenea, Cristinel Panţîru.

Generaţiile înlănţuit şi-au trecut din mână în mână torţele pasiunii, muncii, experienţei, pentru a fi cineva în această lume a competiţiei.

Modelul de organizare, manageriatul, sistemul de selecţie şi promovare bazat pe o reţea de staţii pilot la aproape toate secţiile, apoi criteriile de evaluare, baza materială în continuă transformare şi dotările sunt atributele performanţelor înregistrate de club. Nu în ultimul rând, colaborarea cu şcolile din zonă, cu autorităţile locale, cu sponsorii.

Programul „Piere de Coubertin”, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului, este de mult folosit la clubul de pe Trotuş, competiţiile organizate atent la atletism, gimnastică, lupte, haltere, judo, arte marţiale devenind o obişnuinţă în selecţia viitorilor performeri.

Sala-polivalenta-Comaneci1Sala polivalentă „Nadia Comăneci”

Dezideratul şcoală-performanţă, condiţiile de pregătire, apropierea între cele două componente cămine-masă, respectiv bază materială-echipament sunt la nivelul pretenţiilor, fiinţarea clubului lângă şcoală, controlul modului de pregătire, dar şi realizarea socială a sportivilor conving asupra faptului că CSM Oneşti este mereu preocupat de performanţă sportivă şi managerială, de documentare, de inovare, fiind ancorat într-un plan pe termen mediu şi lung ce oferă speranţa unor rezultate de prestigiu şi în viitor.

Sportivii de astăzi de la Oneşti speră că vor ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. Antrenorii la fel de ambiţioşi şi tenaci ca şi predecesorii lor ştiu ce lung e drumul performanţelor înalte, ce obstacole şi dificultăţi îi aşteaptă, însă, tot atât de bine ştiu că tinereţea bine îndrumată ajunge să facă minuni.

„Se poate spune, fără falsă modestie, că CSM Oneşti de azi realizează arcul peste timp, puntea de legatură, între un trecut de excepţie şi un prezent ce îi urmează modelul, adaptându-l noilor cerinţe şi pretenţii, anticipând, într-o lume a concurenţei sportive mai dură ca oricând, rezultate pe măsura talentului tinerilor sportivi şi a investiţiilor umane şi materiale făcute”, spune profesoara Ingrid Istrate, managerul clubului.

Privind restrospectiv la ceea ce a adus în sportul românesc CSM Oneşti, profesoara Ingrid Istrate este convinsă că „şansa viitorului pentru club, dar şi pentru sportul românesc, având în vedere tocmai experienţele fericite în cei peste 40 de ani de activitate ai CSM Oneşti, o constituie deschiderea unui câmp larg de manifestare a ideilor inovatoare şi nu prin investiţii uriaşe, ci prin mai multă pasiune, interes şi iniţiative”.

„Avem nevoie de cât mai mulţi oameni oneşti, implicaţi în sport, dar şi în viaţa cotidiană. Acesta a fost marele secret al performanţelor clubului” din municipiul de pe Trotuş, concluzionează profesoara Ingrid Istrate.

Nadia Comăneci, arătându-se „mândră de a putea reprezenta un club de elită în sportul românesc, recomandat de o bogată istorie, dar şi de realizările de azi cu speranţe direcţionate către viitor”, a declarat că va continua, din calitatea de preşedinte de onoare al CSM Oneşti, să fie alături de conducerea clubului, să sprijine tinerii sportivi în munca lor pentru obţinerea performanţei.

„Cred că majoritatea celor care am trecut de perioada competiţională suntem obligaţi să rămânem alături de mişcarea sportivă, să oferim sprijinul şi sfatul nostru conducerii clubului, antrenorilor şi sportivilor. Istoria sportivă de excepţie a Oneştiului ne impune şi ne provoacă să contribuim la continuarea seriei de succese sportive, să încercăm să fim din ce în ce mai buni, să descoperim noi şi noi talente pe care să le ghidăm spre drumul către performanţă”, a mai precizat simbolul clubului oneştean, regina gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci. (Text: Agerpres, Foto:  agerpres.ro, facebook.com/CSM-Onesti)