Crucea Caraiman va avea un muzeu al neuitării

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crucea Caraiman, intrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte, va fi trecută în administrarea Ministerului Apărării Naţionale în vederea restaurării, autorităţile intenţionând ca, în cadrul procesului de reabilitare, să amenajeze în interiorul monumentului un muzeu al neuitării.

Guvernul a aprobat, joi, 18 februarie, printr-un Memorandum, trecerea Crucii Caraiman din domeniul public al oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, măsură necesară pentru finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului, se precizează într-un comunicat al Executivului.

În textul memorandumului se arată că monumentul necesită lucrări de intervenţie/reabilitare estimate la suma de 6 milioane de lei, astfel că Primăria Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie MApN privind identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru susţinerea lucrărilor.

În acest context, luând în calcul importanţa monumentului dedicat memoriei militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial, s-a decis că soluţia este asigurarea finanţării de la bugetul anual al Ministerului Apărării Naţionale, astfel că ministerul a cerut să fie iniţiate demersurile pentru a intra în administrarea obiectivului.

„Reabilitarea imobilului este impusă şi de participarea în cadrul manifestărilor şi activităţilor incluse în cadrul Programului Naţional ‘România 100’, iniţiat în baza Hotărârii Guvernului nr. 24/2014 privind instituirea Programului Naţional ‘România 100’, pentru aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional, unitar, român”, se arată în memorandum.

Iniţial, în urmă cu aproximativ doi ani, autorităţile de la Buşteni au anunţat că acest monument va fi restaurat cu fonduri norvegiene în valoare de două milioane de euro, în condiţiile în care, de la momentul inaugurării sale, din anul 1928, acesta nu a beneficiat de intervenţii majore.

Mai mult, la vremea respectivă a fost iniţiată şi o campanie de strângere de fonduri intitulată „Daţi un ban pentru Caraiman”, din care ar fi putut fi achitată cota de cofinanţare, iar în pliantul de promovare a campaniei se preciza că proiectul prevede amenajarea unui heliport balizat, iluminare arhitecturală inteligentă a monumentului, minicentrală meteo, Infopoint, dar şi acces wi-fi la internet.

City managerul Primăriei Buşteni, Marian Ilie, a declarat că fondurile norvegiene nu au putut fi atrase, iar din bugetul oraşului nu pot fi susţinute aceste lucrări.

„Nu am respectat normele impuse de unitatea de management a proiectelor de la cultură şi au fost proiecte mai importante decât al nostru. (…) Suma este prea mare. (…) Nu ne permitem, nu avem cum, înseamnă ca 30%-40% din buget să îl alocăm unui monument istoric, nu avem cum, e imposibil”, a declarat Marian Ilie.

Potrivit lui, pe lângă lucrările de reabilitare a Crucii Caraiman, proiectul prevede şi amenajarea, în interiorul acesteia, a unui muzeu al neuitării.

„Monumentul o să aibă o formulă foarte interesantă. În afară de reabilitarea şi punerea lui în valoare şi de încercarea de a găsi nişte soluţii de conservare profesioniste, în interiorul lui (…) vom realiza un muzeu al neuitării şi acolo să facem o scurtă recapitulare a ceea ce s-a întâmplat din 1916 încoace, să aducem nişte uniforme, ceva materiale de la Muzeul Militar, să creăm nişte holograme, nişte imagini digitale 3D care să transmită ceva tinerilor, în mod special”, a spus city managerul Primăriei Buşteni.

Crucea Caraiman, monument istoric clasat în grupa A, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, aceasta fiind situată la altitudinea de 2.291 metri. Crucea a fost construită între anii 1926 şi 1928, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în memoria eroilor români din Primul Război Mondial.

Monumentul are o înălţime totală de 39,5 metri, din care 8,37 metri măsoară soclul, anvergura braţelor orizontale fiind de 14,97 metri. (Text: Agerpres, Foto: cruceacaraiman.ro)