Crapul, pregătit după reţete moştenite din bătrâni

crap01

Localnicii din comuna gălăţeană Tuluceşti se mândresc cu două mâncăruri din peşte, pregătite după reţete din bătrâni la fiecare sărbătoare mare. Despre preparatele „Crap cu solzi la cuptor” şi „Crap cu varză la cuptor” a povestit Amelian Chirilă, care a moştenit reţetele de la părinţi şi de la bunici, dar a precizat că tradiţia aceasta nu va pieri în comuna Tuluceşti, pentru că tinerii le-au preluat deja şi ştiu să prepare crapul după metoda bătrânilor.

„Crap cu solzi se face la toate petrecerile, dar crap cu varză mai rar şi numai în familiile în care există un bătrân care să îi împingă, poate şi pentru că cere mai mult timp – varza are nevoie de o oră în cratiţă, iar apoi aştepţi iar o oră să dai la cuptor tot. Plus focul din sobă care trebuie pregătit şi el. Că rezultatul este de excepţie, e altceva”, spune Amelian Chirilă.

În ceea ce priveşte pregătirea celor două mâncăruri, Amelian Chirilă a afirmat că nu există niciun secret, fiind nevoie doar de răbdare şi puţină pricepere în ale bucătăriei.

„Făceau părinţii şi bunicii mei mâncărurile la sobă oarbă: se făcea focul la gura sobei care era în afara camerei, iar cuptorul în cameră. Aveau pirostrii dreptunghiulare cam de un metru şi ceva, cât era soba de mare, cu picioare şi cu tălpi să nu se zgârie vatra şi, cum nu era sudură la vremea aceea, aveau o sârmă groasă încinsă. Pe pirostriile alea puneau tăvile cu crap cu varză la cuptor şi crapul cu solzi la cuptor. Numai la cuptor făceau”, arată Amelian Chirilă.

Crap cu solzi la cuptor, moştenire de la părinţi

„Părinţii mei spintecau pe spate crapul căruia îi lăsau solzii, îi dădeau, pe lungimea lui, câteva tăieturi, după care desfăceau peştele. Apoi, făceau un fel de mujdei de usturoi cu mult piper roşu – pe vremea aceea nu aveau piper negru, puneau chiper roşu, mirodenii şi multe roşii, pe care le băgau înăuntrul peştelui, la coaste, acolo, apoi acopereau cu roşii. Mai puneau o lingură de ulei şi atât. Îl aşezau în tavă şi o trimiteau la cuptor cam 40 minute. Trebuie verificat, că e gata când roşiile sunt puţin înnegrite. În momentul în care ai tăiat peşte şi ai mâncat cu roşiile coapte… Ieşea ceva nemaipomenit”, povesteşte Amelian Chirilă.

crap-pe-varza
Crap cu varză la cuptor, o mâncare de ai vrea să o mănânci cu mâna

„Crapul cu varză la cuptor se face puţin mai greu. Mai întâi, se pregăteşte varza, ca şi cum s-ar prepara varza scăzută – tăiată foarte mărunt, pentru că nu are niciun rost să fie mare, şi se pun ingredientele: sare, piper, foi de dafin, busuioc verde tăiat mărunt, puţin coriandru. Iese apoi o mâncare de varză de ai vrea să o mănânci cu mâna din cratiţă de cât de frumos miroase. Apoi ai tăiat peştele pe spate, dar de sub ceafă, cam de o palmă şi îi faci o gaură.

Se scot solzii doar de pe partea care rămâne deasupra, cea de pe partea tăvii rămâne cu solzi. Umpli peştele cu varză multă, că el se desface şi ajunge să fie varză de cinci centimetri pe zece. Îi bagi varză şi în urechi – le desfaci şi bagi multă, bagi o farfurie de varză. Apoi îl bagi la cuptor, unde se lasă cam 40 minute. Deşi peştele se face foarte repede la cuptor, mai ales că varza e deja făcută, îl laşi până varza «suge» din peşte toată aroma şi, în momentul în care ai băgat furculiţa în varză, simţi că mănânci peşte”, dezvăluie reţeta Amelian Chirilă. (Text: Agerpres.ro, Foto: cemancamnoi.ro, deprindelta.ro)