Cordoba: festivalul curţilor interioare încărcate cu flori

Festivalul-florilor-Cordoba-01

În fiecare primăvară, la începutul lunii mai, în oraşul Cordoba, din sudul Spaniei, are loc o explozie de flori, într-o serie de festivităţi speciale, cu care oraşul se lansează în celebrarea primăverii.

Festivalul-florilor-Cordoba-02

Seria începe cu o paradă cunoscută sub numele de „Bătălia cu flori”, urmată de mult aşteptatul concurs al curţilor interioare, patio, numit „Los Patios de Córdoba” sau „Fiesta curţilor interioare”.  

Festivalul-florilor-Cordoba-04

Festivalul-florilor-Cordoba-03

În următoarele două săptămâni, oamenii din Cordoba îşi deschid uşile curţilor interioare private, într-o competiţie acerbă pentru titlul de cea mai frumoasă curte interioară. Proprietarii de patio decorează grilajele de fier, balustradele şi balcoanele cu plante şi flori, mai ales cu iasomie, muşcate şi garoafe. Covoare de flori, aranjamente sub formă de mozaicuri islamice şi fântâni arteziene împodobesc curţile.

Festivalul-florilor-Cordoba-06

Festivalul-florilor-Cordoba-05

În mod normal, curţile interioare sunt proprietate privată şi nu sunt disponibile pentru vizitarea de către public, dar în timpul festivalului curţile interioare frumos decorate sunt deschise pentru toţi cei care vor să le vadă. Patio cel mai bine conservat şi cel mai frumos este votat, iar câştigătorul este recompensat nu numai cu un premiu în bani, ci şi cu prestigiul şi admiraţia de a avea cea mai bună curte interioară din oraş.

Festivalul-florilor-Cordoba-07

Climatul din Cordoba este cald şi uscat, motiv pentru care locuinţele din Cordoba au fost construite cu o curte interioară centrală, patio, istoria acestora începând din epoca romană. Dar arabii au fost cei care au început decorarea curţilor interioare şi au introdus plantele şi fântânile arteziene, ca o modalitate de a menţine casele răcoroase.

Festivalul-florilor-Cordoba-09

Festivalul-florilor-Cordoba-08

Curţile erau spaţii interioare speciale, în care familiile se adunau pentru a scăpa de căldura verii. Se mai găsesc încă unele patio care datează din secolul al X-lea, când Cordoba era centrul Al-Andalus, califatul musulman din Peninsula Iberică şi cel mai mare oraş, cu o jumătate de milion de locuitori.

Festivalul-florilor-Cordoba-10

Înfrumuseţarea curţilor interioare a fost promovată de creştinii care au cucerit oraşul în secolul al XIII-lea şi a preluat cele mai bune case. Curtea interioară oferă acces la încăperile casei, care, de obicei, are două două etaje: etajul inferior este folosit ca locuinţă de vară, iar cel superior ca locuinţă de iarnă.

Festivalul-florilor-Cordoba-11

În timpul secolelor XVIII şi XIX, încep să apară influenţe străine, iar printre decoraţiunile curţilor interioare încep să apară forme de marmură, fântâni arteziene centrale, balcoane închise la etajele superioare etc.

Primul festival al curţilor interioare a fost organizat de Primăria Cordoba în 1918, iar primul concurs a avut loc în 1921. Totuşi, abia în 1933 festivalul a început să fie popularizat, când a început să-i fie alocate premii tot mai mari. Premiile sunt oferite pentru cele mai frumoase şi cele mai bine conservate patio.

Festivalul-florilor-Cordoba-12

Există numeroase categorii, printre care tradiţional, modern, religios, islamic, locuinţă pentru o singură familie, efort pentru comunitate, utilizarea artistică a apei, a luminii, varietate floarală, conservare arhitecturală şi multe altele. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: cruise.co.uk, flickr.com, homeremodeler.info)