Copiii relansează lăutăria

lautarie-Bacioiu-02

Lăutăria, altădată cea mai cunoscută şi admirată meserie tradiţională a locuitorilor din Bacioiu – Corbasca, sat băcăuan populat în totalitate de romi, dă noi ,,lăstari” după mai bine de 25 de ani de la dispariţia oricărei forme de manifestare publică

În trecutul nu prea îndepărtat, în familiile rome din Bacioiu, exista cel puţin un copil care învăţa să cânte la un instrument muzical. Însă, exodul muzicanţilor din localitate către toate zările pământului, unde sunt astăzi apreciaţi şi aplaudaţi, a întrerupt atât accesul copiilor la instrumentele muzicale, cât şi la deprinderea tehnicilor de folosire a acestora. Ca urmare, interesul tinerilor romi de a mai practica lăutăria ori cântatul în fanfară dispăruse complet la un moment dat.

Fanfara de la Bacioiu a funcţionat până prin 1985, având în componenţa sa 80 de instrumentişti.

Bazaţi, însă, pe o rădăcină, mustind de talent nativ rămasă doar fără tulpini, ne-am propus să redeschidem drum sevei de talent pentru a pune în valoare o tradiţie şi aptitudini uitate. Am găsit oamenii, profesori şi autorităţi gata să ude această rădăcină pentru a scoate la lumină abilitatea înnăscută a comunităţii de romi din Bacioiu, loc unde, în trecut, existau chiar trei fanfare valoroase din punct de vedere muzical”, a declarat Irina Anghelina, preşedintele Asociaţiei Pentru o Europă Unită, iniţiatoarea unui proiect cu finanţare europeană.

Anticipările au fost întrecute de rezultate, confirmând talentul nativ copiilor din zonă.

„1,2, 3…” şi sunetele a 27 de instrumente de suflat învăluie armonios o încăperea proaspăt văruită din mica şi vechea clădire situată în centrul uneia din cele mai sărace localităţi băcăuane Bacioiu – Corbasca.

lautarie-Bacioiu-01

50 de copii, fără nici o pregătire muzicală anterioară, cântă astăzi, după un an de pregătiri, în cadrul unei fanfare şi a unei formaţii de muzică lăutărească, realizate în urma demersului a trei instructori – Constantin Gogan, instrumentist în Ansamblul „Busuiocul”, Costică Radu şi Vasile Andrei, ultimii doi fiind pensionari care fac naveta de la Bacău la Bacioiu special pentru repetiţii, dar şi pentru a-i familiariza pe copii cu notele muzicale.

„Au urechea sensibilă la muzica aşa cum le este gena , dar aveau nevoie şi de instructaj muzical. Deşi, iniţial, au privit ca pe o glumă încercările noastre de a-i învăţa să cânte, preferând joaca, au devenit foarte repede receptivi, astfel încât, în prezent cântă şi pe note partituri ce pot susţine chiar un spectacol. Sunt tonifiat de receptivitatea lor” , a subliniat Constantin Gogan.

Entuziasmul instructorilor şi copiilor a fost susţinut şi de existenţa a două seturi, complete şi noi, de instrumente absolut necesare în derularea activităţilor programate.

„Instrumentele au fost obţinute tot printr-un proiect european, dar au stat neutilizate mai bine de doi ani pentru că nu a avut cine să-i îndrume pe copii în a învăţa să cânte la ele, pentru că ureche muzicală au marea majoritate dintre ei, aşa cum au arătat o serie de testări făcute cu specialişti în muzică, veniţi ocazional în comună. Iată, din acest an, putem reînnoda tradiţia Fanfarei din Bacioiu. Cea care, altădată, cucerea simpatia şi aplauzele spectatorilor din ţară şi chiar de peste hotare”, sublinia Vasile Ciubotaru, primarul din Corbasca, comună de care ţine administrativ satul Bacioiu.

lautarie-Bacioiu-03

Potrivit acestuia, apariţia fanfarei şi formaţiei lăutăreşti compuse din copii aduce şi „un beneficiu indirect, dar deosebit de important, asigurând liantul dintre etniile existente la nivelul comunităţii din Corbasca”.

Faptul va contribui la „o colaborare mult mai eficientă, prin intermediul actelor artistice, între autorităţi şi locuitorii comunei, între aceştia la modul interpersonal”, a mai spus edilul din Corbasca.

Iniţiatorii proiectului îşi doresc ca în luna august a acestui an, după finalizarea proiectului, să organizeze un festival al muzicii de fanfară în comuna Corbasca, la care să invite formaţii din mai multe zone ale ţării. Până atunci copii de romi, după ce s-au prezentat public în faţa spectatorilor cu prilejul sărbătorilor de iarnă, pregătesc acum piesele pentru concertele ce le vor susţine începând din primăvară atât în localitate, cât şi în grădini publice din Bacău, Vaslui. Iaşi şi Bucureşti, pentru care au deja invitaţii.

Primarul Vasile Ciubotaru a susţinut că iniţiativa Asociaţiei Pentru o Europă Unită „va potenţa de la stadiul de proiect la cel de realitate” construirea în satul Bacioiu a unui Centru cultural şi social, vizând, împreună cu biserica din localitate, unde slujeşte un preot de etnie romă, „aplicarea practică a iniţiativelor ce privesc condiţii mai bune de viaţă şi dezvoltarea personală pentru locuitorii din zonă”.

„Continuând să susţinem, împreună cu Asociaţia Pentru o Europă Unită, tradiţia muzicii de fanfară şi lăutăreşti, asigurăm suportul pentru o meserie ce poate conduce la obţinerea de venituri pentru locuitorii din zonă, implicit la prosperitatea acestora”, a mai precizat edilul din Corbasca.

Autorităţile din Corbasca intenţionează ca la finalul derulării proiectului, activitatea formaţiilor muzicale lăutăreşti formate în Bacioiu fie preluată de o organizaţie nonguvernamentală. (Text si foto: Agerpres)