Consumul excesiv de apă poate fi dăunător pentru sănătate

consum-apa

Consumul excesiv de apă poate fi dăunător pentru sănătate, pentru că poate da peste cap anumite procese, în pofida binecunoscutului sfat că trebuie să bem doi litri de apă pe zi pentru a fi sănătoşi, relatează 7sur7.be.

Se recomandă între şase şi opt pahare de apă pentru stimularea concentrării şi scăderea intensităţii migrenelor şi chiar pentru a reduce foamea.

Dar cine transpiră mult, de exemplu, nu trebuie să compenseze bând multă apă. „Efectul este uneori invers. Dacă cineva bea mai multă apă decât este necesar, corpul va transpira încercând să scape de cantitatea în exces”, spune profesorul Mark Whitley, chirurg şi fondator al clinicii londoneze care îi poartă numele, citat în Daily Mail.

Prea multă apă poate provoca şi insomnii. „Când adormim, creierul nostru eliberează un hormon anti-diuretic ce încetineşte funcţia renală şi care ne face să uităm de nevoia de a urina în timpul nopţii”, spune Whitley.

În schimb, dacă se consumă prea multă apă seara, surplusul de lichid din corp depăşeşte posibilităţile hormonului ADH şi apare trezirea în zori pentru a merge la toaletă, urmată de greutatea de a adormi din nou.

Excesul de apă (câţiva litri, nu câteva pahare în plus) poate provoca şi perturbări ale nivelurilor de sare şi minerale din corp, rezultatul fiind că rinichii nu mai funcţionează corect. Poate apărea chiar şi o intoxicaţie care să provoace moartea. (Text: Agerpres, Foto: perfecte.ro)