Concurs de tăiat şi gătit porci

concurs-taiat-porci-03

Un număr de 36 de echipe din Satu Mare, dar şi din Ungaria s-au întrecut sâmbătă, 6 februarie 206, în cadrul celei de-a şasea ediţii a concursului de tăiat porci.

„Nu este un concurs în sensul clasic al cuvântului, este practic prezentarea obiceiurilor tradiţionale legate de pomana porcului şi e un team building autentic, deschis pentru toată lumea”, a spus un reprezentant al organizatorilor.

În total, 36 de porci au fost sacrificaţi, încă de dimineaţa, la concursul organizat în comuna Lazuri, de echipe atât din judeţul Satu Mare, cât şi de lângă Gyor, din Ungaria.

Competiţia a început chiar de la tranşat, după pălinca servită în cinstea porcului. Cel mai rapid măcelar, din comuna Tiream, a reuşit să finalizeze operaţiunea în doar şapte minute. Pe urmă, fiecare echipă a început prepararea, după metode specifice localităţilor de origine. Unii porci au fost tranşaţi în bucăţi, iar alţii au ajuns aproape întregi la rotisor. Lumea s-a axat în general pe sângerete, gulyas-uri, babgulyas-uri, cârnaţi, caltaboşi şi grătare.

concurs-taiat-porci-04

„Anul acesta, 36 de echipe s-au înscris în concursul de tăiat porci, care este organizat pentru a şasea oară. Este un eveniment foarte important, pentru că avem şi invitaţi internaţionali, şi din Ungaria a venit o echipă, de la 550 de km, ca să participe la acest eveniment. Toată lumea s-a prezentat în mod excepţional pentru a-şi pregăti produsele tradiţionale, standurile care sunt pregătite sunt o oglindă a obiceiurilor pe care le practică diferitele localităţi din judeţul Satu Mare şi cele internaţionale. Ne bucurăm de faptul că, în fiecare an, creşte numărul celor care vor să se înscrie în acest concurs. Într-o ambianţă foarte plăcută şi prietenoasă, toată lumea poate să îşi prezinte obiceiurile şi produsele tradiţionale cu care se mândresc”, a spus Nagy Szabolcs, reprezentant al organizatorilor.

concurs-taiat-porci-01

Concurenţii s-au întrecut în prezentarea nu doar de preparate, ci şi de băuturi tradiţionale.

„Suntem pregătiţi cu trei feluri de pălincă, gutui, cireşe şi prună, bineînţeles. Am pregătit un fel de mic dejun ţărănesc cu tobă, caltaboş, brânzeturi, slănină de guşă. Colegii pregătesc cârnaţii şi toroşul. Sper ca anul acesta vom fi printre premiaţi. Anul trecut, am câştigat medalia de aur la categoria vin fiert”, a spus un participant.

concurs-taiat-porci-02

Dincolo de preparatele tradiţionale din carne de porc, nu au lipsit nici preparatele mai speciale, cum ar fi sarmale cu pulpă de căprioară, pregătite de Asociaţia Vânătorilor, sau gulyas din patru feluri de carne: mistreţ, mânzat, pulpă de porc şi piept de porc, pregătit de echipa din Turulung. Prezent a fost şi vinul fiert, cu condimente şi portocale.

Un juriu de specialitate evaluează fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. Anul acesta, premiile constau în sculpturi în lemn executate la faţa locului de doi artişti. (Text, foto si video: Agerpres)