Comportamentul şi ţinuta la petrecerea de absolvire

tinute-absolvire

Luna iunie este luna absolvenţilor. A absolvenţilor de ciclu primar, de gimnaziu, de liceu, de facultate. Prin urmare, este şi luna petrecerilor de absolvire. Cum ne comportăm şi cum ne prezentăm la aceste petreceri este un subiect diferit pentru fiecare categorie de vârstă.

Copiii care încheie ciclul primar vor merge la petrecerea de absolvire numai cu acordul părinţilor şi cu condiţia ca aceştia să cunoască exact toate datele legate de eveniment. Dacă petrecerea este în localitatea de domiciliu, este mai simplu.

Atât fetele cât şi băieţii vor avea o ţinută corespunzătoare momentului – o ţinută festivă, dar nu exagerat de elegantă. În acest caz, alegerea ţinutei şi responsabilitatea o au mai mult părinţii, care vor avea grijă ca micii absolvenţi să fie îmbrăcaţi frumos, în ton cu momentul de sărbătoare, dar nu trebuie să exagereze.

Băieţii se vor îmbrăca în pantaloni şi cămaşă – în niciun caz tricou sau maieu – în culori vesele, dar asortate. Fetiţele se pot îmbrăca în rochie sau fustă/pantaloni şi bluză, cu un imprimeu vesel şi o croială adecvate vârstei lor.

De multe ori părinţii exagerează în astfel de situaţii, îmbrăcând copiii ca pe un adult în miniatură. Total greşit. Copiii nu se vor simţi confortabil, vor avea senzaţia că trebuie să joace un rol într-o piesă. Feriţi-vă să îmbrăcaţi un băieţel de 9-10 ani în costum, cu cravată sau papion.

Chiar dacă arată bine când îl priviţi, nu se va simţi bine între prieteni. La fel stau lucrurile în cazul fetiţelor. Nu le îmbrăcaţi în rochii lungi sau cu mărgele/paiete aplicate. Şi, foarte important, nu trebuie aplicat niciun fel de fard pe faţa fetiţelor, e ridicol pentru vârsta lor. La fel de ridicolă este şi încălţămintea cu tocuri. Dacă petrecerea are loc în altă localitate, veţi avea grijă ca la plecare să puneţi în bagajul micuţilor nu doar hainele pentru petrecere, ci şi haine sport, pentru joacă.

Petrecerea absolvirii gimnaziului este o petrecere a adolescenţilor, aici ţinuta poate fi deosebită, fără a exagera. Şi în acest caz, părinţii pot avea un cuvânt de spus. Fetele pot purta o rochie sau o combinaţie de pantalon/fustă şi bluză, iar băieţii pot purta pantalon şi cămaşă. Ies din discuţie tricourile, oricât de moderne ar fi şi orice etichetă de firmă ar avea. Fetele se pot farda discret, în culori pastelate, care să nu le facă mai mature decât sunt (sfatul mamei sau al dirigintei le poate ajuta).

petrecere-absolvire

Încălţămintea cu toc conferă eleganţă fetelor. Şi în acest caz, dacă petrecerea este în altă localitate şi deplasarea e de mai multe zile, trebuie luate în bagaj şi haine sport, comode, pentru perioada care nu include seara petrecerii.

Absolvenţii de liceu sunt tineri în cazul cărora aria de alegere a ţinutei e mai largă. Pot fi încercate ţinute de seară, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, ţinând cont de locul unde are loc petrecerea. Dacă e la un restaurant „cu pretenţii”, fetele vor purta rochie de seară şi încălţăminte cu toc, iar băieţii – pantalon, cămaşă şi un sacou de vară.

Dacă suportă cravata, pot purta costum. Atenţie! Un băiat îmbrăcat în costum dar fără cravată nu „dă bine”! Dacă petrecerea e la o cabană în vârf de munte, nu-şi au rost ţinutele foarte elegante. Fetele pot purta o ţinută casual – jeans cu o bluză sau un top deosebite, iar băieţii pot purta jeans şi o cămaşă fără cravată.

Absolvirea facultăţii e un moment deosebit, care implică o ţinută pe măsură. Tinerii pot alege între o varietate de ţinute, în funcţie de locul unde are loc petrecerea. Pentru un restaurant de lux vor fi alese ţinute de seară – rochie din material fin, vaporos, cu o lungime care să permită dansul – în cazul fetelor; costum, cămaşă şi cravată asortate sau chiar smoking – în cazul băieţilor.

Pentru o petrecere la munte sau la o pensiune se poate opta pentru ţinută casual atât în cazul fetelor, cât şi al băieţilor – pot fi purtate combinaţii de jeans cu bluză/cămaşă, dar şi rochii sau fustă şi bluză/costum. Tinerele fete se vor farda în culori asortate cu ţinuta, vor purta încălţăminte cu toc.

Pe lângă ţinută, comportamentul la petrecerea de absolvire este foarte important. Micii sau tinerii absolvenţi trebuie să ţină seama de importanţa evenimentului, de faptul că acest moment e unic şi trebuie să rămână o amintire frumoasă. Copiii nu vor transforma locul de petrecere în teren de fotbal şi nici în câmp de bătălie, iar tinerii vor fi precauţi în cazul băuturilor alcoolice. Nimic nu poate fi mai disgraţios decât un tânăr (sau, mai grav, o tânără) în stare de ebrietate într-un moment festiv.

Petrecerea de absolvire trebuie să rămână o amintire frumoasă atât pentru elevi/studenţi, cât şi pentru cadrele didactice care participă la eveniment. Orice neînţelegeri ar fi avut elevii/studenţii cu colegii sau profesorii, e cazul să fie uitate în acest moment. Distracţia, buna dispoziţie şi dansul vor fi pe primul plan. Absolvenţii vor face fotografii, schimb de adrese şi numere de telefon între ei şi chiar cu profesorii, păstrând decenţa şi dovedind că sunt bine educaţi şi manieraţi. Petrecerea de absolvire e un prilej de bucurie. (Text: Agerpres, Foto: efcftp.com, vistanow.org)