Colonizarea Lunii este posibilă

0
59

colonizarea-Lunii

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a pus la punct un plan amănunţit de colonizare a Lunii, proiect realizabil în următorii 5 – 7 ani cu costuri ce nu sunt considerate foarte ridicate, având în vedere anvergura proiectului – doar 10 miliarde de dolari, conform unui material publicat de Yahoo! Science.

„A venit timpul să ne întoarcem pe Lună, de această dată pentru a rămâne acolo, iar finanţarea nu mai reprezintă cea mai mare problemă cu care ne confruntăm”, concluzionează echipa într-un raport publicat recent.

Din această echipă de oameni de ştiinţă fac parte şi cercetători din cadrul NASA, deşi Agenţia spaţială americană a precizat foarte clar că revenirea pe Lună nu face parte din planurile sale pentru viitorul apropiat, resursele fiind rezervate pentru o primă misiune cu echipaj uman pe planeta Marte. Chiar şi aşa, ţinând cont de bugetul nu foarte piperat pentru ridicarea unei baze permanente pe Lună, NASA ar putea să-şi revizuiască poziţia.

Costurile mai reduse sunt legate de evoluţia tehnologiei de printare 3D care poate transforma minerale de pe Lună în materie primă şi poate produce diferite obiecte necesare la faţa locului, fără a mai fi nevoie să fie transportate de pe Pământ. De asemenea, echipamentele dotate cu celule solare vor reduce necesarul de energie, iar rachetele reutilizabile construite de compania SpaceX vor reduce şi costurile de lansare pentru echipamente şi provizii.

Astfel, o bază lunară construită din incinte gonflabile şi sere şi dotată cu tehnologie robotizată poate susţine câte zece colonişti pe Lună ani la rând. Aceşti colonişti pot continua să extindă baza selenară, iar în zece ani colonia ar putea găzdui în mod permanent 100 de oameni. În plus, coloniştii şi-ar putea asigura singuri cel puţin o parte din costurile de menţinere şi extindere a coloniei extrăgând apă îngheţată pe care o pot transforma în combustibil pentru rachete şi o pot vinde companiilor de zboruri spaţiale.

Și alte agenţii spaţiale au studiat posibilitatea ridicării unei baze permanente pe Lună. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a examinat serios această problemă în ultimii 2 ani. Pentru ESA, Luna este poligonul perfect de încercare pentru numeroase tehnologii necesare pentru cucerirea planetei Marte şi explorarea cu echipaje umane şi a altor lumi din sistemul nostru solar.

„Pe mine nu mă interesează Luna. Pentru mine Luna este la fel de banală ca o bilă de beton. Însă nu vom putea ridica o bază de cercetare pe Marte până nu vom învăţa cum să o facem mai întâi pe Lună. Luna ne oferă posibilitatea să ne pregătim pentru Marte”, a comentat astrobiologul Chris McKay, de la NASA, care a contribuit la acest raport. (Text: Agerpres, Foto: popsci.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.