Clint Eastwood, legendă a cinematografiei

Clint Eastwood-01

Celebru pentru rolurile sale de justiţiar în filme, actorul, regizorul şi producătorul Clint Eastwood s-a născut la 31 mai 1930, la San Francisco. S-a înscris la Universitatea din „Seattle” pentru a studia muzica, însă nu a apucat să frecventeze cursurile, fiind chemat să-şi satisfacă serviciul militar.

Până să se dedice carierei de actor a avut diverse ocupaţii: tăietor de lemne, metalurgist, grădinar, ajutor la o benzinărie şi pianist. A devenit celebru cu seria de filme western, din care amintim „For a Few Dollars More” (1965), „The Good, The Bad and The Ugly” (1967), ambele regizate de Sergio Leone.

La decernarea premiilor Golden Globe în 1971, Clint Eastwood a primit premiul de excelenţă internaţională în cinematografie, Henrietta. În 1988, a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga sa activitate, iar în anul următor, a obţinut primul său Glob de Aur pentru regie, pentru filmul „Bird”.

De asemenea, a obţinut nominalizări la Palme d’Or pentru „White Hunter Black Heart” în 1990. În 1993, pelicula „Unforgiven” a primit nouă nominalizări la premiile Academiei, trei dintre acestea adresate lui Clint Eastwood, care a câştigat premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor şi o nominalizare la categoria cel mai bun actor. Filmul a mai obţinut Oscaruri la categoriile cel mai bun actor dintr-un rol secundar (Gene Hackman) şi cel mai bun montaj. În 1995, a semnat regia şi a interpretat rolul principal, alături de faimoasa Meryl Streep, în filmul „The Bridges of Madison County”.

Clint Eastwood şi-a continuat evoluţia remarcabilă, de la simplu actor, până la producător şi scenarist, cu filmele „Absolute Power” (1997) şi „True Crime” (1999), „Space Cowboys” (2000), „Blood Work” (2002), „Mystic River” (2003). Cea din urmă peliculă, „Mystic River” a obţinut mai multe nominalizări pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. În 2005, a câştigat premiul Academiei pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor pentru producţia „Million Dollar Baby”. A obţinut, de asemenea, o nominalizare la categoria cel mai bun actor pentru interpretare.

Clint Eastwood-02

Doi ani mai târziu, a obţinut două nominalizări la premiul Academiei, la categoriile cel mai bun regizor şi cel mai bun film, pentru drama de război „Letters from Iwo Jima”, care înfăţişează o perspectivă japoneză asupra bătăliei istorice din cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, filmul a câştigat premiile Golden Globe şi Critics Choice pentru cel mai bun film de limbă străină, şi a obţinut titlul de „cel mai bun film” oferit de mai multe asociaţii de critici.

Două distincţii semnificative pentru contribuţia sa la cinematografie i-au fost acordate în 2009: premiul Lumiere, la inaugurarea Marelui Festival de Film de la Lyon şi gradul de Comandor al Legiunii de Onoare în arte şi litere,  cea mai înaltă distincţie a statului francez, într-o ceremonie oficială la Palatul Elysée. Un an mai târziu, a regizat şi produs drama „Hereafter”, scrisă de Peter Morgan.

În 2014, „American Sniper”, ultimul film regizat de Clint Eastwood, a fost nominalizat la şase premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol principal” (Bradley Cooper), „cel mai bun montaj”, „cel mai bun montaj de sunet” şi „cel mai bun mixaj de sunet”.

Pelicula, ce îl are în rolul principal pe actorul Bradley Cooper, care interpretează rolul lunetistului Chris Kyle din Marina americană, a obţinut un singur trofeu, la categoria „cel mai bun montaj de sunet”. (Text: Agerpres, Foto: entertainthis.usatoday.com, altfg.com, Video: youtube.com)