Clădirea Filarmonicii din oraşul polonez Szczecin a câştigat cea de-a XIV-ea ediţie a Premiului de Arhitectură al Uniunii Europene şi a Fundaţiei Mies van der Rohe, relatează EFE citând anunţul făcut, la Barcelona, de juriul format din nume de prestigiu din acest domeniu.
Realizat pe baza unui proiect al biroului de arhitectură condus de Alberto Veiga şi Fabrizio Barozzi, acest edificiu din Polonia s-a impus, în etapa finală, în faţa altor patru candidaturi: Muzeul de Artă din Ravensburg (Germania), Muzeul Maritim al Danemarcei din Helsingor, Crama Antinori a Bargino, din San Casciano, Val di Pesa (Italia) şi Centrul Studenţesc Saw Swee Hock de la London School of Economics (Marea Britanie).
Premiul în valoare de 60.000 de euro a fost înmânat de adjunctul directorului general al Direcţiei Generale Educaţie şi Cultură din cadrul Comisiei Europene, Jens Nymand Christensen, de un adjunct al primarului oraşului Barcelona şi de preşedintele Fundaţiei Mies van der Rohe, Antoni Vives.
Preşedintele juriului, Cino Zucchi, a explicat opţiunea pentru Filarmonica din Szczecin afirmând că aceasta propune „o strategie convingătoare prin formă şi spaţiu pentru un oraş care face eforturi să-şi construiască un viitor mai bun într-o economie aflată în schimbare”.
Edificiul premiat cuprinde o sală de concerte cu capacitate de o mie de persoane, o sală pentru muzică de cameră pentru 200 de spectatori, un spaţiu multifuncţional destinat expoziţiilor şi conferinţelor, precum şi un amplu hol de intrare. Faţada este realizată în totalitate din sticlă, schimbându-şi aspectul în funcţie de iluminatul din interior.
Juriul a remarcat „austeritatea exterioară şi simplitatea compoziţiei spaţiilor de circulaţie din interior, în contrast cu expresivitatea sălii principale şi a sălii de concerte”. Distincţia decernată în oraşul catalan este catalogată drept cel mai prestigios premiu de arhitectură din Europa şi se acordă o dată la doi ani pentru proiecte realizate în ultimii doi ani.
Selecţia se face dintre lucrări propuse de experţi independenţi, de Consiliul Arhitecţilor din Europa, de asociaţiile naţionale de profil şi de un comitet consultativ. Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără Norman Foster, Esteve Bonell-Francesc Rius, Dominique Perrault, Rafael Moneo, Zaha Hadid şi David Chipperfield. (Text: Agerpres, Foto: 2.bp.blogspot.com, revistacodigo.com, szczecin.eu, incoperfil.com)