Cireşii în floare, motiv de „gâlceavă” asiatică

ciresi-infloriti-01

Contemplarea cireşilor în floare este o adevărată instituţie pentru japonezi, dar această pasiune a ajuns să devină o dispută între japonezi, sud-coreeni şi chinezi. Japonezii numesc „sakura” perioada cireşilor înfloriţi, când familiile şi prietenii se aşează la umbra lor în semn de bun venit adus primăverii, obicei care atrage tot mai mulţi turişti.

Aceste reuniuni sub cireşii înfloriţi se numesc „hanami” („contemplarea florilor”). Fascinaţia japonezilor pentru cireşi este atât de mare, încât internetul este plin de aplicaţii care facilitează urmărirea fenomenului „sakura”, informând despre locul apariţiei primelor petale şi chiar despre efectul presiunii atmosferice asupra acestor flori delicate.

La rândul ei, Coreea de Sud susţine în egală măsură că este leagănul cireşilor a căror înflorire efemeră face parte din iconografia tradiţională a Asiei de nord-est. Iar oficiali chinezi afirmă că paternitatea acestui obicei îi revine Chinei.

ciresi-infloriti-02

„Ca şi chinezi, trebuie să ne facem cunoscut adevărul istoric”, a declarat He Zongru, patronul federaţiei chineze a cultivatorilor de cireşi, citat de un cotidian din provincia Guandong. „Nu vrem să intrăm într-un război de cuvinte cu Japonia sau Coreea de Sud, ci să restabilim un lucru: numeroase documente istorice demonstrează că înflorirea cireşilor, ca şi cult, îşi are originea în China„, a adăugat el.

În sprijinul afirmaţiilor sale, He Zongru menţionează un studiu japonez, conform căruia cireşul s-ar fi răspândit în China din Himalaya, ajungând în Japonia o mie de ani mai târziu, în timpul dinastiei chineze Tang.

ciresi-infloriti-03

În Japonia, „sakura” se află acum la momentul său de apogeu, după ce serviciul de meteorologie a anunţat la 23 martie că cireşii au înflorit în templul Yasukuni de Tokyo. Sectorul turistic profită de numărul mare de turişti autohtoni sau străini care vin la Tokyo pentru a admira acest spectacol al naturii. Hotelurile oferă pachete speciale, restaurantele creează meniuri în culorile florilor de cireş, iar marile centre alimentare, precum Takashimaya, vând coşuri de picnic cu produse care au traducere în engleză sau chineză şi care pot fi consumate în parcul din apropiere, Shinjuku.

Oraşul Narita, la nord de Tokyo, a ridicat o clădire în apropiere de aeroportul internaţional cu acelaşi nume pentru ca turiştii să admire cei aproape 300 de cireşi din zonă. Aceşti cireşi ornamentali înfloresc foarte repede, iar petalele le cad la fel de rapid, după numai o săptămână. (Text: Agerpres, Foto: jetaasouthisland.files.wordpress.com, moroboshi.eu, commons.wikimedia.org, Video: youtube.com)