Ciocolata neagră

ciocolata-neagra

În ciocolată există o cantitate mare de cacao şi aceasta este bogată într-o serie de substanţe numite flavonoizi, compuşi care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute a avea proprietăţi miraculoase asupra sănătăţii, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Ea precizează însă că grăsimile din ciocolata cu lapte sunt săturate, iar consumul lor creşte componenţa nocivă a colesterolului şi deci riscul de boală coronariană.

„În păstaia de cacao există seminţele de cacao şi acestea conţin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai găsesc într-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapă, ceai verde, etc. Proprietăţile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atât în media, cât şi în jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental că, prin consumul de alimente de origine vegetală bogate în flavonoizi, organismul este protejat împotriva stresului oxidativ, adică îşi manifestă capacitatea de substanţă antioxidantă”, explică nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu reaminteşte că antioxidanţii ajută celulele organismului să reziste la atacul radicalilor liberi care se formează în corp în urma proceselor biochimice cum ar fi: digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer încărcat cu substanţe toxice (noxe, nicotină, etc).

„Atunci când cantitatea de antioxidanţi din organism scade, radicalii liberi acţionează negativ şi variat asupra organismului, de la creşterea nivelului colesterolului sanguin şi până la modificarea structurii membranei celulare şi apariţia celulelor tumorale. Aşadar, antioxidanţii şi, în special, flavonoizii au o importanţă deosebită pentru organismul uman. Și, după cum se ştie că în cacao se găsesc mari cantităţi de flavonoizi care rămân biodisponibili şi în ciocolată, s-a emis această ipoteză despre beneficiul ciocolatei cu multă cacao, adică a ciocolatei amare sau negre. Acesta este motivul pentru care ciocolata neagră trebuie preferată ciocolatei cu lapte sau cu alte inserţii cum ar fi alunele, cerealele, caramelul sau stafidele”, afirmă nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu spune că „vestea bună” în ceea ce priveşte ciocolata neagră „nu susţine în niciun fel consumul regulat sau excesiv de ciocolată amăruie”.

„Niciun studiu clinic nu indică un consum anume de ciocolată amară pentru ca aceasta să fie benefică sănătăţii”, arată nutriţionistul. (Text: Agerpres, Foto: kafkaesqueblog.com)