Ciocolata neagră are un conţinut bogat în substanţe benefice (flavonoizi, fenoli), însă nu şi ciocolata cu lapte.
„Flavonoizii din ciocolată sunt polimeri lungi, cu multiple proprietăţi benefice (catechine şi epicatechine), care au puterea de a chela (a aduna) ionii metalici din organism. Conţinutul în substanţe benefice (flavonoizi, fenoli etc.) este foarte mare în ciocolata neagră şi foarte mic în ciocolata cu lapte”, a explicat dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”.
Potrivit acestuia, beneficiile actuale ale consumului de ciocolată constau în stoparea oxidării LDL-colesterolului, în vasodilataţie, creşterea HDL-colesterolului, scăderea trigliceridelor. De asemenea, consumul de ciocolată are acţiune antihistaminică şi scade incidenţa bolilor neurodegenerative. „Datele sunt relativ controversate, dar susţin actual beneficiile ciocolatei în nutriţie”, afirmă dr. Ciprian Constantin.
Medicul a explicat că flavonoizii din ciocolată sunt legaţi epidemiologic de scăderea incidenţei evenimentelor cardiovasculare.
„Ciocolata este obţinută din cacao, din arborele Theobroma Cacao, originar din pădurile ecuatoriale ale Americii. În 1502, Columb aduce cacaua în Spania, unde este combinată şi cu zahăr.
În restul Europei, ea intră în anii 1600 – 1700. Olandezii o aduc din Indonezia, francezii, din Haiti. Iniţial era fermentată, apoi uscată. Olandezii au făcut pulberea din cacao, iar elveţienii au inventat noi reţete”, arată specialistul.
El susţine că, din punctul de vedere nutriţional, „indienii de pe coastele statului Panama, care consumă cacao în cantitate mare, au o incidenţă mică a hipertensiunii arteriale, nivele mici ale LDL-colesterolului şi o sănătate cardiovasculară de invidiat”. (Text: Agerpres, Foto:cdn.images.express.co.uk)