Cercei de aur „buciumăneşti”

cercei-buciumanesti

O pereche de cercei de aur „buciumăneşti”, pentru care odinioară o familie din Apuseni putea primi în schimb cantitatea de vin necesară pentru un an, reprezintă Exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Încă din secolul al XVIII-lea au pătruns în Bucium, o localitate de lângă Roşia Montană, cercei în formă de ciorchine de strugure aduşi din Tirol şi cumpăraţi din Abrud. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea voiajorii comerciali, atraşi de această zonă auriferă, aduc de la Viena cercei rotunzi, decoraţi cu piatră roşie la mijloc, înconjurată de un brâu albastru şi unul alb. Ulterior, aceste modele au fost lucrate şi în atelierele din Abrud, a explicat, marţi, 5 iulie, la vernisajul miniexpoziţiei, Adriana Ţuţuianu.

Fiind zonă auriferă, cerceii au început să fie fabricaţi în atelierele din Abrud. Au fost cercei fabricaţi din aur cu montură din rubin sau cercei fabricaţi din argint cu montură din topaz. S-au mai fabricat şi cercei din argint aurit. Ei s-au răspândit şi pe valea Arieşului şi pe cea a Ampoiului‘, a menţionat muzeograful.

El a explicat că astfel de cercei au ajuns şi în zona viticolă Alba, unde buciumanii veneau şi făceau troc, primind vin în schimbul unor produse din zona montană.

‘Chiar au fost situaţii în care buciumanii nu au avut bani să-şi cumpere vin, au avut o moştenire de familie, o pereche de cercei, au dat la schimb cerceii de aur şi şi-au cumpărat cantitatea de vin necesară pentru un an întreg’, a spus Adriana Ţuţuianu.

Buciumancele purtau podoabele cu prilejul zilelor de sărbătoare, la ceremoniile obşteşti. (Text si foto: Agerpres)