Cele mai populare reţete săseşti, într-un calendar 2017

bucate-sasesti-03

Cele mai populare reţete săseşti din România vor face obiectul unui calendar pentru anul 2017, ca un omagiu adus acestei etnii la împlinirea a 40 de ani de la prima întrunire a saşilor din Senereuş (judeţul Mureş), care a avut loc în Germania.

Ideea aparţine soţilor Waltraud şi Alfred Gross din Nordheim, localitate situată în apropiere de Helibronn, ambii născuţi în localitatea mureşeană Senereuş şi membri ai Asociaţiei Saşilor Senerueşeni din Germania, care au propus ca acest calendar cu reţete tradiţionale să poarte denumirea de ‘Calendarul Jubileului’.

Pe fiecare pagină a calendarului, pe lângă fotografia produsului finit va figura şi reţeta propriu-zisă, cu ingredientele necesare, cu micile secrete ale gospodinelor şi cu gramajul ideal. Fiecare reţetă va figura pe pagina lunii în care aceste preparate se consumă în mod tradiţional.

bucate-sasesti-02

La realizarea calendarului au contribuit majoritatea gospodinelor plecate din Senereuş, ce au prezentat 12 reţete pentru deserturi cum ar fi Grief Hanklich (lichiu), Nuss-Stritzel (cozonac împletit), Darfinkoch (un fel de gogoşi), Spitzbuben (prăjitură cu marmeladă), Malle (preparat dulce din făină de porumb), Finkoch (gogoşi), Bischofsbrot (pâinea episcopului, după reţeta cu nucă), Buchteln (chifle pufoase cu gem), Bannater Hernchen (cornuleţe bănăţene), Kleatsch (colac împletit), Lia-Schnitte (asemănătoare cu prăjitura albiniţa, cu miere) şi Honigkekse (turta dulce).

bucate-sasesti-01

‘Printre cele mai populare reţete tradiţionale săseşti din Senereuş este Hanklich (cu griş sau cu smântână), iar noi pe calendar vom pune reţeta pentru o întreagă familie: patru tăvi, deci patru bucăţi mari.

Pentru această reţetă avem nevoie de un kilogram de făină, 140 grame de unt, 140 grame de zahăr, o linguriţă de sare, 40 grame de drojdie, un ou şi 500-600 mililitri de lapte. Toate ingredientele se amestescă şi se frământă, după care aluatul rezultat se acoperă şi se pune la dospit. Se pune apoi griş sau smântână şi se pune 25 de minute la cuptor. Avem şi un truc pentru ca preparatul să prindă culoarea galbenă: gălbenuşul se amestecă cu sare, separat, este lăsat un pic să stea, fiindcă nu este recomandat să îl pui imediat în aluat, fiindcă pierzi culoarea’, a declarat Waltraud Gross.(Text: Agerpres, Foto: Alfred Gross)