Cel mai periculos vârf montan din lume

Nepal-2011

Cel mai periculos vârf montan din lume, după numărul de victime, se află în Nepal. Estimativ, pentru fiecare trei temerari care reuşesc să urce şi să coboare în viaţă, un al patrulea îşi pierde viaţa.

Este vorba de vârful Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya, Nepal. Annapurna I măsoară 8.091m în înălţime, aflându-se pe locul al zecelea în topul celor mai înalte formaţiuni muntoase din lume.

În ciuda tristului renume pe care avea să-l dobândească ulterior, Annapurna I a fost primul vârf de peste 8.000 metri care a fost escaladat în istorie. Premiera a avut loc la 3 iunie 1950, reuşită de o echipă de alpinişti francezi, condusă de Maurice Herzog şi Louis Lachenal. Nu a fost însă şi cel mai înalt punct escaladat de om, în anii ’20 alpiniştii reuşind să se afle la înălţimi de peste 8.500 pe Everest.

Prima ascensiune pe Annapurna I pe timp de iarnă a avut loc la 3 februarie 1987, reuşită fiind de polonezii Jerzy Kukuczka şi Artur Hajzer. Prima ascensiune solo s-a înregistrat în octombrie 2007 şi i-a aparţinut slovenului Tomaz Humar. Primul român care a reuşit să cucerească Annapurna I a fost timişoreanul Horia Colibăşanu, la 27 aprilie 2010. S-a aflat la cea de-a treia încercare.

Vârful Annapurna I a fost omologat oficial în ediţia 2012 a Guinness World Records, ca fiind cel mai periculos vârf montan din lume. Până în martie 2012, 52 de curajoşi şi-au pierdut viaţa urcând sau coborând acest vârf, 191 de tentative finalizându-se cu bine.

Printre alpiniştii cu o vastă experienţă care, totuşi, i-au căzut victime, se numără britanicii Ian Clough (1970) şi Alex MacIntyre (1982), rusul Anatoli Boukreev (1997) şi sud-coreeanul Park Young-seok, dispărut în 2011. Se pare că deosebit de periculoase sunt avalanşele de pe acest vârf montan. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, Video: youtube.com)