Cel mai mare peşte din lume

rechin-balena

Cel mai mare peşte din lume poate ajunge până la 12,65 metri lungime şi la aproximativ 21,5 tone. Acesta este cel mai impresionant exemplar, capturat la 11 noiembrie 1949, în apropiere de Insula Baba, Pakistan. În diametru, măsura 7 metri.

Rechinul-balenă, cu denumirea ştiinţifică de Rhincodon Typus, a fost inclus în Guinness Book, ediţia 2015, ca fiind cea mai mare specie de peşte din lume. Este, totodată, cel mai mare vertebrat care nu e mamifer.

Se hrăneşte cu plancton, adică organismele mărunte care plutesc în masa apei. Pentru a le filtra, se foloseşte de cele până la 350 de rânduri de dinţi, aşezaţi în gura care poate atinge 1,5 metri.

Capul rechinului-balenă este plat şi lat, ochii sunt aşezaţi în partea din faţă, iar corpul are culoarea gri, cu pete şi dungi galbene. Pielea poate ajunge la o grosime de 10 cm. Un exemplar poate trăi până la 70 de ani.

Rechinul-balenă trăieşte în ariile calde ale Oceanelor Atlantic, Pacific şi Indian. În contrast, cel mai mic rechin este rechinul pigmeu (Etmopterus perryi), ce ajunge la lungimea maximă de 21 cm. (Text: Agerpres, Foto: photosjunction.com)