Cel mai mare muzeu subacvatic din lume

Muzeul-Atlantico-01-640x360

Un nou muzeu subacvatic de sculptură, primul din Europa şi din Oceanul Atlantic, dar care va fi cel mai mare din lume, potrivit RFI, va putea fi vizitat în curând pe insula spaniolă Lanzarote, din Arhipelagul Insulelor Canare.

Situată în largul coastelor Africii de Vest, insula spaniolă Lanzarote era deja cunoscută turiştilor pentru câmpurile sale de lavă şi particularităţile sale geologice. Recent însă, mai multe statui stranii, înfăţişând fiinţe umane, reprezentate extrem de realist, au fost coborâte pe fundul oceanului pentru realizarea acestui nou muzeu subacvatic, relatează BBC.

Muzeul-Atlantico-02

„Museo Atlantico” reuneşte 400 de sculpturi, toate semnate de artistul britanic Jason deCaires Taylor — cunoscut pentru crearea unor instalaţii similare în Mexic, Grenada (în Indiile de Vest), Bahamas şi, cel mai recent, pe Tamisa. Parcul de sculptură din Grenada a fost primul de acest gen din lume şi a fost inclus de National Geographic în Top 25 de minuni ale lumii.

Construite din ciment marin, cu pH neutru, sculpturile lui Jason deCaires Taylor sunt menite să ilustreze relaţia dintre oameni şi natură, şi la un nivel mai profund, armonia dintre viaţă şi artă.

Muzeul-Atlantico-04

Sculptura „Pluta Lampedusei”, spre exemplu, este o reinterpretare a celebrei lucrări „Pluta Meduzei”, semnată de pictorul romantic Théodore Géricault.

„Prin trasarea unei paralele între abandonarea marinarilor în scena naufragiului şi actuala criză a refugiaţilor, lucrarea nu se doreşte un omagiu (…) adus multelor vieţi pierdute, ci un memento puternic al responsabilităţii colective pe care o poartă comunitatea noastră globală din prezent”, a explicat Taylor pe pagina sa de Facebook.

Muzeul-Atlantico-03

Prin „Rubicon„, o instalaţie înfăţişând un grup de 35 de figurine umane, parcă îngheţate în timp, mărşăluind către o poartă — artistul abordează problema schimbărilor climatice şi vrea să simbolizeze un punct de unde nu mai este posibilă întoarcerea.

Lucrările au fost create în mod deliberat pentru a atrage creaturile marine, permiţând, spre exemplu, creşterea coralilor, subliniază BBC.

Muzeul-Atlantico-05

Muzeul se va deschide în mod oficial pentru amatorii de scuba diving şi snorkeling la data de 25 februarie. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/MuseoAtlantico, Video: youtube.com)