Cel mai lung lanţ de prezervative

lant-de-prezervative

Cel mai lung lanţ de prezervative a fost realizat pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, la 28 octombrie 2007. Lanţul a măsurat 3,269 km, a fost alcătuit din 25.773 prezervative şi la realizarea lui au contribuit 1.683 participanţi, majoritatea de la Population Services International (PSI) – Romania. Performanţa a fost omologată oficial de Guinness Book.

Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii PSI Romania şi Centrul Român HIV/SIDA au dorit să atragă atenţia asupra necesităţii utilizării prezervativului. Printre numeroşii participanţi, s-au aflat Loredana Groza şi Maria Radu.

Răspundem astfel provocării lansate de UNESCO Thailanda de a continua firul vieţii. Un prezervativ este un obiect mic şi adesea dispreţuit, însă un lanţ de 30.000 de prezervative poate spune o poveste, peste tot în lume aceste mici obiecte sunt aliatul nostru în stoparea răspândirii virusului HIV”, a declarat Cristian Branea, directorul programului „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac, program de prevenţie a răspândirii HIV/SIDA în rândul tinerilor”.

La 13 martie 2015, dr. Mariana Mărdărescu, şeful Compartimentului pentru monitorizarea şi evaluarea infecţiei cu HIV/SIDA de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, a declarat că în trecut erau înregistrate 720-750 de cazuri noi de HIV/SIDA pe an, în prezent numărul lor ajungând la 1.000 pe an.

Ea a precizat că foarte multe persoane tinere renunţă la tratament din proprie iniţiativă, numărul acestora fiind cuprins anual între 350 şi 400, atingând un vârf în anul 2012, când au renunţat 650. La rândul său, Mihaela Bardoş, director program de sănătate în cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că în perioada 1985-2014 au fost înregistraţi 20.146 de bolnavi cu HIV/SIDA, iar dintre aceştia 12.886 sunt în viaţă. (Text: Agerpres, Foto: worldrecordacademy.com)