Cel mai iute ardei din lume

Carolina-reaper-chilli

Cel mai iute ardei din lume se numeşte Carolina Reaper, face parte din specia Capsicum chinese şi, iniţial, a fost denumit „HP22BNH”. Este cultivat de Compania PuckerButt Pepper cu sediul în Fort Mill, Carolina de Sud, SUA.

Se pare că acest ardei este o încrucişare între soiurile Bhut jolokia (cunoscut şi sub numele de Ardeiul fantomă) şi Red Habanero. Carolina Reaper este considerat de oficialii Guinness World Records ca fiind cel mai iute chilli din lume începând cu 7 august 2013.

Pe Scara Scoville înregistrează, în medie, 1.569.300 de unităţi, cu anumite exemplare ajungând până la 2.200.000. Spre comparaţie, precedentul ardei iute aflat pe primul loc în lume, numit Trinidad Scorpion „Butch T” şi cultivat de australienii de la Chilli Factory, măsura „doar” 1.463.700 unităţi de iuţeală. Pe lângă iuţeala fenomenală, ardeiul Carolina Reaper este descris ca având un gust fructat, cu o uşoară aromă de ciocolată şi scorţişoară.

Scara Scoville, inventată în 1912 şi numită după farmacistul american Wilbur Scoville, măsoară nivelul capsaicinei din ardeii iuţi. La rândul ei, capsaicina este o substanţă chimică ce stimulează receptorii nervoşi de la nivelul tegumentelor, în special a mucoasei nazale şi bucale, dând o senzaţie de arsură.

Ca fapt divers, un alt soi de ardei iute, Bhut Jolokia, care măsoară 800.000 pe Scara Scoville, este folosit de unităţile speciale indiene, sub formă de grenade, pentru imobilizarea suspecţilor. (Text: Agerpres, Foto:culleys.co.nz)