Cea mai veche biserică de lemn din Ţara Românească

biserica-Marita-Valcea-01-640x360

Cea mai veche biserică de lemn din Ţara Românească, ridicată în localitatea Vaideeni pe ruinele unei cetăţi dacice, anterior migraţiei păstorilor din Ardeal, şi care a devenit un simbol al creştinătăţii la sud de Carpaţi, este un punct central al pelerinajelor monahale din Vâlcea.

„Biserica de lemn din Mariţa este minunea medievală din această parte a României. Demonstrează că până la migraţia masivă a păstorilor din Mărginimea Sibiului, despre care se ştie că au întemeiat comuna Vaideeni, aici a existat o puternică aşezare. Biserica era reperul acestei mici comunităţi de tăietori de lemn şi mai arată ceva. Faptul că, spre deosebire de alte localităţi de sub Carpaţi, unde au existat ciocniri între localnici şi ardeleni, la Vaideeni a existat o armonie şi o omogenizare ulterioară a celor două naţii de români, forestierii şi păstorii. Biserica din Mariţa este simbolul creştinătăţii de la sud de Carpaţi, un tezaur care urmează să împlinească cât de curând o jumătate de mileniu”, a declarat Ligia Rizea, specialist în patrimoniu naţional.

Biserica de lemn din Mariţa se află în Vaideeni, în cătunul Funduri. Biserica a fost ridicată între anii 1556-1557 şi poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva”.

biserica-Marita-Valcea-02

Aceasta este cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpaţi, datată ferm de o inscripţie pe perete. Remarcabilă este tratarea catapetesmei, acoperită de desene zgâriate cu horjul şi pictată în culori vii. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.

Potrivit istoricilor din Vâlcea, fundaţia bisericii este construită pe ruinele unei vechi cetăţi dacice, aflată pe un culoar comercial care venea dinspre sud şi urca spre Transalpina şi apoi spre Sarmisegetuza.

De altfel, în judeţul Vâlcea există nu mai puţin de 92 de biserici de lemn.

„Biserica din Mariţa este biserica simbol a românilor de la sud de Carpaţi, ea va fi promovată alături de celelalte obiective turistice din Vaideeni, cel mai mare bust al părintelului Arsenie Boca, alte două biserici de zid de patrimoniu şi staţiunea Ursu – Ursuleţul, de la cota 1.600″, a declarat primarul Daniel Băluţă.

Vaideeni este una din cele mai mari localităţi din judeţul Vâlcea, despre care se spune că a fost întemeiată de păstorii din Transilvania în timpul migraţiei din secolelor XVII—XVIII, când ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara şi Braşov au preferat să se stabilească la sud de Carpaţi pentru a scăpa de taxele Imperiului Habsburgic. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org, agerpres.ro)