Cea mai rară specie de păsări din lume

0
27

condor-californian-02

Cu toate că este o specie longevivă, cu o durată medie de viaţă de până la 60 de ani, Condorul californian (Gymnogyps californianus) a avut de suferit, de-a lungul timpului, din cauza braconajului, otrăvirii cu plumb şi a distrugerii habitatului, fiind în prezent cea mai rară specie de păsări din lume.

Condorul californian este o specie de pasăre răpitoare, care se află pe locul doi ca mărime în lume şi care face parte din familia vulturilor pleşuvi din America de Nord (Cathartidae). Condorul californian este singurul supravieţuitor al speciei Gymnogyps.

Corpul său are o lungime de 1,2-1,3 m, cântăreşte între 8 şi 14 kg, iar lungimea unei aripi este de 1,1 m. Aceste mărimi sunt atributele masculilor, femelele fiind mult mai mici. Penajul păsărilor adulte este uniform colorat în negru mat, doar partea inferioară a aripilor fiind albă. Spre cap penele sunt scurte, negre şi zburlite, şi se aseamănă cu un guler poziţionat la baza gâtului. Partea superioară a capului şi a gâtului sunt golaşe.

La păsările tinere, penajul este într-o nuanţă maronie, el devenind negru complet abia la vârsta de 4 ani. Ciocul este scurt, robust, curbat, cu partea superioară foarte ascuţită, perfect adaptat să sfârtece prada. Este o pasăre care se hrăneşte exclusiv cu cadavre, nefiind capabilă să prindă şi să ucidă pradă vie.

În perioada clocitului, condorul îşi face cuibul în crăpăturile stâncilor abrupte, greu accesibile, la marginea peşterilor sau în alte locuri ferite de curenţii puternici de aer. Femela depune 1-2 ouă albe în cuib, care sunt clocite 4-5 săptămâni.

Masculul este foarte devotat, zboară mereu în apropierea cuibului pentru a păzi ouăle şi apoi puii. Perioada de hrănire a puilor ţine 7 luni, apoi aceştia îşi caută prada singuri.Atunci când se află în zbor, aceste păsări uriaşe planează pe curenţii de aer până la înălţimi de 4.600 metri.

condor-californian-01

Numărul condorilor a scăzut dramatic în secolul XX. În urma unui program de conservare a speciei elaborat de guvernul american, au fost capturaţi, în 1987, toţi cei 22 de condori aflaţi în libertate. Aceştia au fost crescuţi în rezervaţia de animale sălbatice din San Diego şi în grădina zoologică din Los Angeles. După ce numărul acestora a sporit suficient, pe la începutul anilor ’90, au fost eliberate treptat, în natură, mai multe exemplare.

Potrivit raportului emis de California Condor Recovery Program, la 31 octombrie 2014, numărul condorilor era de 425 de exemplare, dintre care 219 se aflau în libertate. Aceştia pot fi văzuţi doar în zona Marelui Canion şi în munţii de pe coasta de vest a statului California. Specia a fost pusă sub ocrotirea legii, astăzi vânatul Condorului californian fiind interzis. (Text: Agerrpes, Foto: nps.gov, manataka.org, Video: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.