Cea mai puternică femeie din lumea modei

Anna-Wintour-02

Directoarea revistei „Vogue”, Anna Wintour, a destăinuit cum a reuşit să rămână, timp de trei decenii, cea mai puternică femeie din lumea modei, declaraţiile sale fiind cuprinse în volumul „Winners and How They Succeed”, apărut recent sub semnătura jurnalistului Alastair Campbell, scrie ziarul „El Pais”.

Supranumită adesea „Nuclear Wintour”, cunoscută pentru inconfundabila sa coafură cu breton, tip bob, şi pentru ochelarii de soare de care nu se desparte aproape niciodată, ea şi-a început cariera la „Harper’s & Queen” în 1975, iar din 1988 a devenit redactor-şef al revistei americane de modă „Vogue”. Din 2013, este director artistic la „Condé Nast”, editorul revistei „Vogue”. Britanica în vârstă de 65 de ani este, totodată, autoritatea maximă aproape necontestată în materie de modă la nivel mondial.

„Orice om ar trebui să fie concediat cel puţin o dată în viaţă”, a susţinut ea în cartea lui Alastair Campbell, care cuprinde şi mărturii ale altor învingători, precum fostul secretar de stat american Hillary Clinton, antrenorul portughez de fotbal Jose Mourinho sau fostul premier britanic Tony Blair.

Anna Wintour a fost dată afară de la „Harper’s” la numai nouă luni de la angajarea ca redactor de modă. „Acest lucru te obligă la o autoanaliză. Deşi atunci nu părea, a fost cu siguranţă o experienţă bună prin tot ceea ce am învăţat cu acel prilej. Este important să ai câte un contratimp, întrucât aşa este viaţa reală. Perfecţiunea nu există„, a explicat ea.

Anna-Wintour-01

Şi a încercat să demonstreze că, în pofida aparenţelor, nici ea nu este perfectă. „Nu mă ridic din pat şi-mi spun: «Trebuie să fiu un model de urmat». Trăiesc cât pot de bine, încerc să iau decizii corecte pentru revistă şi companie şi la nivel personal, pentru familia mea. Nu este ceva conştient”, a spus Anna Wintour.

Surprinzătoare a fost şi când a afirmat că nu se pricepe la nimic.

„Nu ştiu cum se face o rochie. Nu pot să merg la o sesiune foto şi să creez o imagine. Nu pot să scriu un scenariu. Am o mare admiraţie pentru persoanele care ştiu să facă toate aceste lucruri, pentru că eu habar nu aş avea de unde să încep. Întotdeauna eu răspund la talentul altora. Eu nu sunt un talent… Mă văd ca pe o persoană care răspunde timpului său şi culturii. Să fie acesta jurnalism? Nu ştiu”.

În opinia sa, îşi datorează succesul organizării şi capacităţii de a delega altora o serie de sarcini profesionale, susţinând că „oamenii lucrează mai bine când au responsabilităţi”. Este, poate, un mod de a replica celor care văd în ea un conducător care vrea să controleze totul şi pe toţi în permanenţă.

Anna Wintour consideră că a ajuns printre învingători pentru că se trezeşte „zilnic la ora cinci dimineaţa” şi are întotdeauna chef să se ducă la birou. Dar şi să meargă „la ţară, la sfârşit de săptămână, cu copiii şi cu câinele”  şi să joace tenis. „Nu-mi place oraşul în weekend, am o grădină pe care o ador”, a menţionat ea, adăugând că aceste ieşiri din Manhattan sunt cea mai bună sursă de inspiraţie pentru ea.

„Trebuie să vezi tot felul de lucruri: filme, teatru, expoziţii. Eu călătoresc mult. De fiecare dată când ieşi, chiar şi numai pentru o plimbare pe stradă, îţi vine o idee”, a fost de părere Anne Wintour.

Anna-Wintour-Vogue

Ea nu a uitat să sublinieze însă că „idei ai cu grămada, dar contează cum sunt puse în aplicare”. În ceea ce o priveşte, cea mai puternică femeie din lumea modei ştie cum trebuie să acţioneze: repede şi sigur.

„Chiar dacă nu eşti foarte sigur pe tine, trebuie să dai altora această impresie. Majoritatea oamenilor stau la îndoială. Eu decid repede. Cred că este util pentru cei care muncesc pentru tine. Pe lumea asta este nevoie să ai fler, să fii şi să reacţionezi rapid”, a concluzionat Anna Wintour. (Text: Agerpres, Foto: sparkleisthenewblack.com, media4.popsugar-assets.com, i.huffpost.com)