Cea mai mică vacă din lume

Manikyam-vaca

Cea mai mică vacă din lume este Manikyam, cu o înălţime de 61,1 cm, măsuraţi de la copită până la greabăn, potrivit site-ului www.guinnessworldrecords.com.

Stăpânul lui Manikyam este Ashkay NV din Kerala, India, iar recordul a fost stabilit la 21 iunie 2014.

Potrivit medicului veterinar E M Muhammed, care a observat-o pe Manikyam, aceasta avea ceva deosebit încă de la vârsta de zece luni, apoi a fost monitorizată îndeaproape de la vârsta de doi ani.

Văcuţa Manikyam face parte din rasa Vechur, o rasă de vaci pitice, acestea putând atinge o înălţime de maximum 90 cm. Spre comparaţie, alte vaci din regiunea în care se află Manikyam au, în mod obişnuit, o înălţime în jur de 150 cm.

O explicaţie pentru existenţa în regiune a acestor vaci scunde ar putea fi condiţiile climatice. Aici este foarte cald şi umed, iar acest fapt ar putea avea un efect asupra înălţimii bovinelor, spune medicul veterinar, care a făcut cercetări în acest domeniu în ultimii zece ani.

Potrivit acestuia, dacă sunt duse în alte regiuni din ţară, în timp, bovinele din rasa Vechur cresc în înălţime, şi doar în Kerala îşi menţin această statură pitică. (Text: Agerpres Foto: twitter.com/guinness world records, Video: youtube.com)