Cea mai detaliată hartă a locului nostru în Univers

laniakea1

Ştiam că Pământul şi sistemul nostru solar fac parte din galaxia Calea Lactee, însă care este locul acestei galaxii între miliardele de galaxii ale Universului cunoscut? În cadrul unui studiu derulat în cursul anului 2014 pentru revista Nature, o echipă de astronomi şi astrofizicieni au cartografiat miile de galaxii din vecinătatea noastră galactică şi au descoperit că galaxia noastră face parte dintr-un supercluster galactic extraordinar de masiv şi de mare pe care l-au denumit Laniakea, conform unui material publicat de site-ul vox.com.

Acest adevărat leviatan, superclusterul (sau super-roiul galactic) Laniakea este mult mai mare decât s-a crezut iniţial. Laniakea, cuvânt care în limba hawaiiană înseamnă „paradisul de necuprins”, cuprinde peste 100.000 de galaxii şi se întinde pe nu mai puţin de 520 de milioane de ani lumină (!).

Iar pentru a conştientiza mai bine locul nostru în Univers, trebuie să amintim că fiecare dintre cele 100.000 de galaxii conţine milioane, miliarde sau chiar trilioane de stele mai mari sau mai mici decât Soarele nostru, care au la rândul lor planete pe orbite. Iar aceasta nu este decât „vecinătatea” noastră dintr-un Univers din care fac parte numeroase astfel de superoiuri galactice.

Echipa de oameni de ştiinţă coordonată de R. Brent Tully de la Universitatea din Hawaii a început prin a studia mişcarea unui număr de aproximativ 8.000 de galaxii din imediata noastră apropiere galactică şi au identificat anumite tipare ale mişcării lor. Universul se extinde accelerat după Big Bang-ul primordial, dar echipa de oameni de ştiinţă a identificat şi faptul că anumite galaxii se îndreaptă unele spre altele sub imperiul forţei gravitaţionale. Pornind de la aceste observaţii ei au realizat un grafic în care galaxiile care se îndepărtează de Calea Lactee sunt colorate în roşu, iar cele care vin spre noi sunt colorate în albastru.

Galaxiile din jurul nostru se mişcă după nişte tipare identificabile. Acest lucru a dus la generarea unei hărţi a căilor pe care se deplasează aceste galaxii şi a făcut posibilă identificarea unor graniţe, unor zone care delimitează un super-roi galactic de un altul. Interesant este şi faptul că în superclusterul galactic din care face parte şi Calea Lactee există o zonă de focalizare gravitaţională în spaţiu, încă neînţeleasă de astrofizicieni, botezată „The Great Atractor”, care atrage spre ea atât Calea Lactee cât şi multe alte galaxii din supercluster.

Laniakea2

Super-roiul galactic din care facem parte, Laniakea, este o structură cu mult mai mare decât se credea. Iniţial oamenii de ştiinţă grupau Calea Lactee alături de galaxia vecină, Andromeda, dar şi de alte galaxii din apropiere în super-roiul Virgo (Fecioara), care conţinea aproximativ 100 de grupuri galactice.

Însă Tully şi echipa sa au descoperit că aşa-numitul super-roi Virgo este doar o parte de la periferia unui super-roi cu mult, mult mai mare – Laniakea – care se învecinează cu un alt supercluster de proporţii similare, Perseus-Pisces (Perseus – Peşti). Şi chiar şi aceste două superclustere galactice nu reprezintă decât o mică parte a reţelelor galactice ce formează Universul. (Text: Agerpres, Foto si video: vox.com)