Ce muzică le place pisicilor

pisici-muzica

O echipă de cercetători americani încearcă să stabilească melodiile care le plac cel mai mult pisicilor, ştiind că ceea ce preferă oamenii nu este neapărat şi pe gustul animalelor lor de companie, scrie passionsante.be.

Este evident că piesele create de specialiştii de la Universitatea Wisconsin nu le vor plăcea tuturor felinelor, testele arătând doar că pisicile sunt mai receptive la unele sunete decât la altele. Muzica trebuie să răspundă sistemului senzorial al animalului.

Scopul nu a fost reproducerea sunetelor specifice comunicării, ci cercetătorii s-au inspirat din caracteristicile lor (înălţime, timbru, tempo,etc.) pentru a crea o muzică „felină”.

Unui număr de circa 50 de pisici le-au fost prezentate două scurte bucăţi originale, amestecate cu creaţii ale lui Bach şi Faure, iar realizatorii studiului le-au observat îndeaproape reacţiile – pozitive sau negative: relaxare, mişcare spre difuzoare şi mângâiat, fugă, păr din blană ridicat etc.

Rezultatul arată că pisicile prezintă atitudini mult mai favorabile când ascultă muzica „lor” decât atunci când li se pun piese clasice (care pot declanşa uneori o anumită agresivitate, oricum o stare proastă), lucru valabil atât la animalele tinere, cât şi la cele mai în vârstă. Observaţia nu este sistematică, dar oricum aceasta este tendinţa generală, încheie passionsante.be. (Text: Agerpres, Foto: wqxr.org, Video: youtube.com)