Castelul lui Christian Dior

Colle-Noire-01

Castelul Colle Noir al designerului francez Christian Dior a fost restaurat, iar laboratorul de creaţie al parfumierului François Demachy a fost amenajat în centrul oraşului Montauroux, în apropiere de Fântânile Parfumate, a anunţat Casa Dior într-un comunicat de presă.

Christian Dior a cumpărat Chateau de La Colle Noir în 1951, domeniul din Montauroux urmând să devină locul de suflet al creatorului care-şi găsea aici liniştea şi îşi alimenta creativitatea. Dior s-a implicat în decorarea impunătoarei case şi tot el a fost cel care a proiectat grădina edenică ce i-a servit ca sursă de inspiraţie pentru cele mai renumite parfumuri ale lui.

După dispariţia fulgerătoare a lui Christian Dior, la 29 octombrie 1957, sora sa Catherine a vândut castelul şi domeniul de 50 de hectare care îl înconjoară. Proprietarii s-au succedat în timp, pentru ca în 2013 castelul să reintre în posesia Casei Dior.

Timp de trei ani, Christian Dior Parfums a investit în Chateau de La Colle Noir, reuşind să îi redea strălucirea prin refacerea decorurilor proiectate de însuşi Dior, precum şi prin reconstruirea grădinii, odată cu replantarea trandafirului de mai şi a iasomiei de Grasse. Structura castelului a fost regândită, cele 28 de camere originale fiind transformate în 7 apartamente care vor permite Casei Dior să organizeze aici evenimente speciale şi să îi primească pe apropiaţi — colaboratori, clienţi, celebrităţi.

Castelul restaurat va fi inaugurat la 9 mai.

Povestea lui Dior şi a regiunii Grasse este una fascinantă, care se leagă de anii când, în tinereţe, Christian Dior s-a refugiat în această zonă primitoare, în perioada Ocupaţiei. Idila sa cu Grasse a continuat odată cu descoperirea excepţionalelor flori care l-au inspirat să creeze primele parfumuri, adevărate coloane de rezistenţă ale legendei Dior, şi anume Miss Dior, Eau Freche, Diorama, Diorissimo şi Eau Sauvage. Prezenţa lui Christian Dior la Grasse a fost consolidată atunci când, cu câţiva ani înainte de moartea sa, a început restaurarea castelului Colle Noire, pe care l-a transformat într-un domeniu fertil, menit să producă, printre altele, recolte generoase de flori parfumate.

Când Christian Dior a devenit proprietarul Château de La Colle Noir, el se întorcea în regiunea pe care o iubea încă din tinereţe. După falimentul familiei sale, odată cu criza din 1929, ei s-au mutat la ţară, în regiunea Var. Mai târziu, în timpul Ocupaţiei, Dior s-a retras aici şi a cultivat legume pentru ca el şi cei apropiaţi să supravieţuiască. La sfârşitul războiului, când a devenit un celebru creator de modă, Dior era iremediabil îndrăgostit de Grasse. Ce l-a atras pe Christian Dior la această regiune a fost, pe lângă frumuseţea sălbatică a naturii, onestitatea oamenilor care cultivau pământul în vremuri grele şi, mai presus de toate, dragostea faţă sora sa Catherine, care locuia acolo şi se ocupa cu cultivarea florilor parfumate.

Francois Demachy,  parfumierul Casei Dior, al cărui laborator este amenajat acum în zona Fântânilor Parfumate din Montauroux, este originar din această regiune şi a iniţiat legături cu generaţiile tinere de cultivatori de flori, a căror pasiune contribuie la revigorarea regiunii Grasse.

Renumita regiune, al cărei sol este extrem de benefic pentru florile de esenţă, a înflorit în prima jumătate a secolului al XX-lea. Aici se cultivă tone de trandafir de mai, Iasomia Grandiflorum şi Neroli. Este nevoie de o tonă de trandafiri de mai pentru a obţine 1,5 kg de esenţă, de 600 — 700 de kilograme de iasomie de Grasse pentru se obţine un kilogram de esenţă şi de o tonă de Orange Blossom pentru un kilogram de esenţă Neroli. (Text: Agerpres,F oto: fr.wikipedia.org, Video: youtube.com)