Castelul Bran nu este de vânzare şi nu se va închide

castelul-Bran-01

Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov, nu este de vânzare şi nu se va închide, în nici un caz, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Castelul Bran, Bogdana Balmuş, manager de PR al monumentului istoric.

„În nici un caz Castelul Bran nu se vinde. Această informaţie revine ciclic mai ales în presa din străinătate. A fost o informaţie falsă în momentul preluării de către actuala administraţie, care revine în actualitate din când în când. Castelul Bran nu este de vânzare şi Castelul Bran nu se va închide în nici un caz. El va rămâne deschis să-şi spună pe mai departe poveştile frumoase pe care le are de spus” a afirmat sursa citată.

Referitor la problemele apărute pe unul din zidurile Castelului, cel de pe latura estică, unde a căzut tencuiala şi se vede cărămida din secolul al XVII-lea, Bogdana Balmuş a precizat că încă de la preluarea Castelului în luna mai 2009 de către noua administraţie, grija pentru conservarea monumentului a fost maximă cât şi în ceea ce priveşte respectarea legii şi de aceea administraţia monumentului istoric a colaborat totdeauna cu arhitecţi, restauratori, au fost făcute planuri de renovare şi de restaurare a castelului.

castelul-Bran-04

„Nu trebuie uitat că în momentul preluării Castelului Bran, în anul 2009, ploua în interiorul acestuia, că a fost golit tot ceea ce conţinea la acea vreme, aşa că eforturile actualilor proprietari au fost foarte mari pentru a-l putea reda circuitului turistic. Zidul nu este în pericol, fiind o zonă în care vizitatorilor Castelului Bran sau celor care circulă pe lângă zid nu le este pusă viaţa în pericol. Desigur că zidul necesită reparaţii, dar suntem în curs de avizare şi de primire a autorizaţiilor pentru refacerea acelui zid”, a explicat Bogdana Balmuş.

Ea a amintit investiţiile pe care proprietarii Castelului Bran le-au făcut de-a lungul timpului, care se ridică la sume foarte mari. Astfel, investiţia pentru reparaţii şi lucrări de conservare a fost de 4.356.000 de lei, iar cea alocată punerii în valoare a monumentului şi pregătirea personalului care deserveşte castelul a fost de un milion de lei. De asemenea, lucrările de reabilitare a Casei de Ceai a Reginei Maria, care va fi deschisă pentru public la 1 iunie 2016, se ridică la suma de peste un milion de euro.

castelul-Bran-02

O altă investiţie care se află în procedura de avizare este montarea unui lift cu pereţi de sticlă care să facă legătura între curtea interioară a Castelului Bran şi curtea Parcului Regal, cu trecere printr-un tunel, investiţie unică în Europa şi prin care se doreşte atragerea unui număr şi mai mare de turişti.

Întrebată dacă Castelul Bran ar putea pune la dispoziţie câteva încăperi în care să fie expuse o parte dintre piesele aflate în incinta Muzeului Naţional Bran găzduit de clădirea Vămii Medievale, muzeu care s-ar putea închide la sfârşitul acestui an, Balmuş a spus că administraţia Castelului Bran a declinat această ofertă.

„În prezent, Castelul Bran oferă tot ce se poate despre povestea Reginei Maria pe care o spune atât de frumos, despre epoca medievală, despre perioada în care era Cetate Medievală, despre legenda Contelui Dracula”, a mai punctat managerul de PR.

Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 630.206 turişti, în creştere cu 14,39% faţă de anul 2014, 56% dintre vizitatori fiind turişti străini.

castelul-Bran-03

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, în 1938, castelul a fost moştenit de către principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. Dupa 1948, Castelul Bran a fost naţionalizat şi a intrat în proprietatea statului român. La 18 mai 2006, castelul este retrocedat legal moştenitorilor din familia de Habsburg, fiind administrat tranzitoriu pentru încă trei ani de către statul român, prin Ministerul Culturii.

Din iunie 2009, castelul a intrat pe deplin în posesia moştenitorilor principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen şi arhiducesa Elisabeta Sandhofer. (Text: Agerpres, Foto: castelulbran.ro)