Cascada Moconá: 3 km de cascadă paralelă cu râul

Mocona1

Cascada Iguazu ar putea fi cascada cu cea mai mare popularitate din Argentina, dar Cascada Moconá ia coroana pentru unicitate. Moconá nu urmează traiectoria normală, descendentă şi înainte, aşa cum fac cele mai multe cascade.

Mocona2

Ea se întinde de-a lungul râului, vărsându-şi apa în lateral, într-un defileu. Cu 3 km lungime, este, poate, singura cascadă din lume care curge paralel cu râul, şi nu perpendicular pe acesta.

Mocona3

Cascada Moconá, cunoscută şi sub numele de Cascada Yucuma, este situată pe râul Uruguay, în provincia Misiones din Argentina, la 337 km de oraşul Posadas şi 322 km de Cascada Iguazu. Având în vedere că râul Uruguay este ca o graniţă naturală între Argentina şi Brazilia, această caracteristică geologică unică este împărtăşită de cele două ţări.

Mocona4

Numele Moconá înseamnă „a înghiţi totul” în limba guarani şi este folosit mai ales în Argentina. Numele Yucuma înseamnă „căderea mare” şi are popularitate în Brazilia.

Mocona5

Mocona6

O caracteristică neobişnuită a râului Uruguay este prezenţa unui canion scufundat în partea de jos a canalului râului. Canionul, format în timpul Erei Glaciare, când clima era uscată şi râul era mai mic, are până la 100 de metri adâncime şi 15-30% din lăţimea râului. Canionul este vizibil doar în două locuri, unul dintre  acestea fiind Cascada Moconá.

Mocona7

Cascada nu este vizibilă timp de 150 de zile pe an, când râul are debitul maxim. În această perioadă, în loc de cascadă sunt vizibile nişte praguri. Când nivelul apei scade şi ajunge sub marginea canionului, începe deversarea în canionul acum vizibil şi Cascada Moconá se formează iar.

Mocona8

În funcţie de volumul de apă din râul Uruguay, înălţimea cascadei este cuprinsă între cinci şi şapte metri. Lăţimea cascadei este dependentă de volumul de apă, fiind cuprinsă între 1.800 şi 3.000 de metri.

Mocona9

Zona în care cade se află Moconá este considerată parc provincial, care include Rezervaţia Biosferei Yabotí. Nenumărate cabane au fost amenajate în zonă, pentru a oferi cazare turiştilor dornici de activităţi acvatice, cum ar fi rafting cu barca de cauciuc, excursii în canoe sau caiac ori safari de-a lungul râului şi golfurilor din jurul acestei zone umede.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com,Video: youtube.com)