La doar 20 de kilometri nord de spectaculoasa Cascadă Iguazu, de-a lungul frontierei dintre Brazilia şi Paraguay, a existat un alt miracol al naturii, chiar mai spectaculos decât Iguazu.
Aşa-numita Cascadă Guaira sau Şapte Cascade (Sete Quedas, în portugheză) a fost o serie de 18 cascade imense pe râul Parana, situate într-o zonă în care râul trecea printr-un defileu îngust.
În punctul de început al căderii de apă, râul îşi reduce brusc lăţimea de la aproximativ 380 de metri la 60 de metri, creând una dintre cele mai puternice cascade de pe pământ, cu un debit de două ori mai mare decât al Cascadei Niagara.
Zbaterea apei crea un zgomot asurzitor, care putea fi auzit de la o distanţă de aproximativ 30 km. Timp de mulţi ani, aceasta a fost o atracţie turistică favorită printre localnici, până în 1982, când armata braziliană a aruncat în aer stânca pe care cădea apa, spre a crea un rezervor pentru nou construitul Baraj Itaipu.
Barajul Itaipu este cea mai mare instalaţie de operare hidroelectrică din punctul de vedere al generării anuale de energie: aproape 100 TWh de energie în fiecare an, ce reprezintă 75% din energia electrică consumată de Paraguay şi 17% din cea consumată de către Brazilia.
Pentru a construi un astfel de baraj masiv a fost nevoie de unele sacrificii, iar unul dintre acestea a fost inundarea Cascadei Guaira.
Timp de câteva luni înainte de marele potop, mii de turişti s-au adunat în zonă pentru a vedea ultima oară cascada. Când un grup de turişti entuziaşti a mers pe o pasarelă suspendată prost întreţinută, aceasta s-a prăbuşit sub greutatea lor şi au murit 80 de persoane.
Când apele au început să crească, sute de oameni s-au adunat pentru a participa la un guarup, un ritual indigen în memoria cascadei. Umplerea bazinului a durat doar 14 zile, fiind realizată în timpul sezonului ploios, când nivelul râului Parana este ridicat.
La 27 octombrie 1982, bazinul a fost pe deplin umplut, iar cascada a dispărut. Ulterior, guvernul brazilian a mai dinamitat stânca scufundată a cascadei, pentru a permite navigare mai sigură în respectiva zonă.
Cascada Guaira, după ce a fost inundată
Mai târziu, directorul companiei care a construit barajul a dat o declaraţie în care a spus: „Noi nu distrugem Şapte Cascade. Doar avem de gând să le transferăm la Barajul Itaipu, al cărui canal deversor va fi un înlocuitor al (cascadei) frumuseţii”.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:wallpapersinhq.com, blendspace.com, worldfortravel.com, flickr.com)