Casa Strâmbă din Windsor

Casa-Stramba1

În timp ce multe case strâmbe sunt construite în mod deliberat aşa, pentru a atrage vizitatori, casa care se ridică în piaţa Windsor, din Anglia, este rezultatul neglijenţei. Casa Strâmbă din Windsor a fost construită în 1592, la marginea pieţei oraşului şi a fost numit iniţial Casa de după Piaţă.

În 1687, consiliul oraşului a ordonat să fie demolată, pentru a face loc Casei Breslelor în vecinătate.

Casa-Stramba2

De aici a izbucnit o dispută asupra terenului, iar consiliul a fost obligat, în cele din urmă, de instanţa de judecată să reconstruiască locuinţa pe amplasamentul ei iniţial. Casa a fost re-construită cu grabă, şi, probabil, cu neglijenţă, folosindu-se lemn de stejar verde. Când lemnul s-a uscat, casa s-a curbat, dar a rămas în picioare. De atunci Casa de după Piaţă a devenit cunoscută sub numele de Casa Strâmbă din Windsor.

Casa-Stramba3

În casa respectivă a funcţionat, iniţial, o măcelărie, dar de-a lungul secolelor clădirea a găzduit mai multe tipuri de afaceri, printre care atelierul unui bijutier, o fabrică de bere, un magazin de antichităţi, precum şi un magazin de cadouri.

Casa-Stramba4

În prezent, în ea funcţionează o ceainărie şi un restaurant în care clienţii sunt serviţi – în afară de ceai şi cafea – cu prăjituri artizanale preparate manual, un mic dejun nemaipomenit, prânz şi cină.

Casa-Stramba5

Casa Strâmbă are un pasaj secret, acum blocat, care duce la Castelul Windsor şi despre care se spune că a fost folosit pentru întâlnirile clandestine ale regelui Carol al II-lea cu amanta lui, Nell Gwyn. Pasajul a fost utilizat, de asemenea, pentru livrarea produselor de la piaţă direct în bucătăria Castelului Windsor. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)