Carnavalul de la Rio, ediţia 2017

 width=

La 24 februarie 2017, s-a deschis faimosul carnaval din oraşul brazilian Rio de Janeiro, petrecere ce va dura până la data de 4 martie, potrivit riocarnaval.org.

Este considerat cel mai mare astfel de eveniment din lume, aproximativ două milioane de participanţi dansând, an de an, pe străzile din Rio în fiecare zi de carnaval.

Punctul culminant al evenimentului este programat în nopţile de 26 şi 27 februarie, atunci când are loc parada celor mai bune 12 şcoli de samba, câte şase în fiecare noapte, după cum ne anunţă http://www.rio-carnival.net/. Urmează, la 3 martie, parada campionilor, de data aceasta cuprinzând şase din trupele de samba cu cele mai convingătoare reprezentaţii din acest an.

Merită urmărită şi parada şcolilor de samba destinate copiilor, din 28 februarie.

 width=

În debutul carnavalului, la 25 februarie, la hotelul Copacabana Palace se desfăşoară Balul Magic, un eveniment exclusivist în care distracţia şi voia bună se combină cu mari doze de lux şi eleganţă.

Considerat un demn continuator al sărbătorilor romane şi greceşti de la începutul primăverii, istoria Carnavalului din Rio începe în jurul anilor 1600, când coloniştii portughezi din America de Sud obişnuiau să ţină o petrecere fastuoasă înaintea întrării în postul Paştelui, conform http://www.v-brazil.com/. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, se pare că însuşi termenul ”carnaval” provine din ”carnevale”, care însemna ”fără carne”, semnificând, în sens larg, detaşarea de plăcerile trupeşti. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunţa, de fapt, intrarea în post.

Dar nu aceasta a fost denumirea iniţială a evenimentului, care avea să poarte întâi numele de ”entrudo”. O tradiţie în cadrul entrudo era ca participanţii de viţă nobilă şi cei mai avuţi să se stropească cu parfum. Din păcate pentru acest obicei, el a ajuns să fie preluat şi de oamenii fără posibilităţi, care înlocuiseră parfumul cu ouă stricate şi apă murdară. Lesne de înţeles, petrecerile de entrudo au fost în totalitate interzise.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine şi în Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile şi dansurile fiind permise fără nicio reţinere. Acesta este considerat începutul Carnavalului de la Rio.

 width=

În următorii o sută de ani, carnavalul a căpătat unele influenţe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa şi Veneţia. Au apărut costumaţiile şi măştile, uneori permise, alteori interzise de autorităţile vremii.

Un carnaval brazilian rămas în istorie datorită fastului său a fost cel din 1763, când a fost sărbătorit regele Iosif I al Portugaliei. Un alt an esenţial în istoria Carnavalului de la Rio a fost 1786, anul căsătoriei lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei. Atunci se pare că şi-au făcut pentru prima dată apariţia pe străzile oraşului brazilian carele alegorice.

Numărul participanţilor şi intensitatea petrecerilor din cadrul Carnavalului de la Rio aveau să crească într-atât de mult, încât în 1808 autorităţile au găsit de cuviinţă să îl interzică. Măsura a fost anulată de abia în 1831.

Ultima importantă modificare în existenţa carnavalului s-a petrecut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când dansul samba a început să devină un fenomen de masă în Brazilia. Inevitabil, Carnavalul de la Rio a integrat şi, ulterior, promovat acest dans. Competiţia dintre diferitele şcoli de samba devenise atât de importantă în cadrul carnavalului, încât în 1983, a fost realizat celebrul Sambodromo, o scenă imensă destinată dansatorilor de samba.

În prezent, Carnavalul de la Rio are loc în diverse locuri şi zone ale oraşului, inclusiv favelele, plajele Copacabana, Ipanema şi Leblon, cluburi de noapte şi, mai ales, Sambodromul. În 2016, au fost luate măsuri suplimentare de securitate, Sambodromul fiind dezinfectat pentru a preveni apariţia ţânţarului ”Aedes aegypti”, care transmite zika. (Text: Agerpres, Foto: theworldfestival.net)